Decizie fără precedent a ministrului Educaţiei, Monica Anisie, care a semnat ordinele de retragere a acreditărilor celor două şcoli doctorale ale Academiei de Poliţie, cea de Drept şi cea de Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, unde în ultimii ani, graţie jurnalistei Emilia Şercan, s-au depistat zeci de plagiate.

Potrivit unui articol publicat luni pe site-ul Press One chiar de Şercan, prin această hotărâre, se pune lacăt pe aceste fabrici de plagiatori, iar Academia este obligată să se reorganizeze.

Academia de Poliţie este prima universitate din ţară care pierde dreptul de a mai acorda titluri de doctor. Consiliul de Etică şi Management Universitar (CEMU), un organism de control al Ministerului Educaţiei, a propus retragerea acreditării celor două şcoli doctorale, motivul fiind „încălcarea gravă şi în mod repetat a standardelor de calitate şi etică profesională”.

Press One mai scrie că această sancţiune este consecinţa faptului că, în mai 2018, ca reacţie la dezvăluirile privind plagiatele girate de Academia de Poliţie, ministrul de Interne din acea vreme, Carmen Dan, a cerut Corpului de Control de la MAI să facă o verificare. Un an mai târziu, Corpul de Control a sesizat CEMU. Ancheta a decurs greoi şi pentru că în acea vreme rectorul Academiei de Poliţie era Adrian Iacob, el însuşi cu grave probleme de CV: aceeaşi Emilia Şercan a arătat că şi teza sa de doctorat era plagiată. Dezvăluirile l-au deranjat rău pe Iacob, dovadă că, alături de prorectorul Mihail Marcoci, a fost trimis în judecată,  pentru că a forţat un poliţist să o ameninţe cu moartea pe jurnalistă.

CEMU a mai stabilit ca sancţiune verificarea anti-plagiat de către CNATDCU a tuturor tezelor de doctorat susţinute de cadre didactice care au relaţii contractuale cu Academia de Poliţie şi care au obţinut titlul de doctor începând cu 2011.

Citeşte mai multe detalii, pe site-ul Press One!