România este obligată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene să ofere drept de şedere soţului unui cetăţean român. Concret, CJUE a dat o decizie favorabilă lui Adrian Coman şi Robert Clabourn Hamilton, căsătoriţi în 2010 în Belgia şi cărora autorităţile româneşti nu le-au recunoscut calitatea de soţi, pe motiv că România nu aprobă căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Coman şi Hamilton au contestat la Curtea Constituţională prevederea din Codul Civil care împiedică recunoaşterea căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex încheiate în străinătate. După mai multe termene, CCR a decis să solicite un punct de vedere al Curţii Europene de Justiţie în acest caz.

"Nu aduce atingere căsătoriei"

"Noţiunea "soţ", în sensul dispoziţiilor dreptului Uniunii privind libertatea de şedere a cetăţenilor Uniunii şi a membrilor familiilor lor, cuprinde soţii de acelaşi sex", se arată în comunicatul CJUE de marţi, prin care explică decizia dată în cauza C-673/16 Relu Adrian Coman şi alţii versus Inspectoratul General pentru Imigrări şi alţii.

Procesul a fost declanşat după ce Adrian Coman a cerut autorităţilor româneşti ca soţul lui, cetăţean american, să primească drept de rezidenţă în România tocmai pentru că formează o familie. Cererea i-a fost respinsă, pe motiv că în Codul Civil Român se precizează că în ţara noastră nu sunt recunoscute căsătoriile încheiate în străinătate între persoane de acelaşi sex.

"Deşi statele membre sunt libere să autorizeze sau să nu autorizeze căsătoria homosexuală, ele nu pot împiedica libertatea de şedere a unui cetăţean al Uniunii prin refuzul de a acorda soţului său de acelaşi sex, resortisant al unei ţări non-UE, un drept de şedere derivat pe teritoriul lor", se mai arată în document.

Judecătorii europeni au consemnat că obligaţia unui stat membru de a recunoaşte, exclusiv în scopul acordării unui drept de şedere derivat unui resortisant al unui stat non-UE, o căsătorie homosexuală încheiată într-un alt stat membru conform dreptului acestui stat nu aduce atingere instituţiei căsătoriei în acest prim stat membru. În special, obligaţia nu impune acestui stat membru să prevadă, în dreptul său naţional, instituţia căsătoriei homosexuale.

"În plus, o asemenea obligaţie de recunoaştere exclusiv în scopul acordării unui drept de şedere derivat unui resortisant al unui stat non-UE nu aduce atingere identităţii naţionale şi nici nu ameninţă ordinea publică a statului membru în cauză. Curtea aminteşte în sfârşit că o măsură naţională care este de natură să împiedice exercitarea liberei circulaţii a persoanelor nu poate fi justificată decât dacă această măsură este conformă cu drepturile fundamentale care sunt garantate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Întrucât dreptul fundamental la respectarea vieţii private şi de familie este garantat la articolul 7 din cartă, Curtea arată că şi din jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului reiese că relaţia pe care o are un cuplu homosexual este susceptibilă să intre în sfera noţiunii "viaţă privată", precum şi a noţiunii "viaţă de familie" precum cea a unui cuplu heterosexual care se află în aceeaşi situaţie", se mai arată în comunicat.

Ştirea referitoare la acest caz a fost preluată de presa din întreaga lume. New York Times citează jurişti potrivit căora decizia CJUE va avea un mare impact în ceea ce priveşte abordarea căsătoriilor dintre persoanele de acelaşi sex în toarte statele UE. "Este prentru prima dată când Curtea Europeană de Justiţie este chemată să decidă dacă termenul "soţ" se referă şi la o persoană de acelaşi sex", a declarat Robert Wintemute, care predă legislaţia privind drepturile omului la King’s College Londra, potrivit digi24.ro.

"Familia noastră există"

Anterior, în faţa Curţii Constituţionale a României, Adrian Coman a spus că îşi doreşte ca legea românească să-i protejeze familia, formată din doi bărbaţi. 

"De mic copil am visat să am o familie şi de 14 ani o clădesc alături de soţul meu, Clai Hamilton. În societatea americană şi cea belgiană, suntem trataţi ca o familie. (...) Familia noastră există indiferent de legea din România, valorile noastre nu sunt diferite", a spus Adrian Coman, în şedinţa CCR, unde a fost repus pe rol dosarul privind recunoaşterea căsătoriilor între cupluri de acelaşi sex încheiate în străinătate, potrivit digi24.ro.

"Dacă Clai primeşte reşedinţă, nu este nimeni afectat. În momentul în care trecem graniţa, nu vrem să fim priviţi ca doi străini. Trebuie să fim protejaţi de legea românească. (...) Familia noastră există indiferent de legea din România. Ne-am promis să avem grijă unul de altul pentru tot restul vieţii, ca orice alt cuplu casătorit. Valorile noastre nu sunt diferite de valorile celorlalţi cetăţeni ai României", a mai spus el.