Şefa Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor, Angela Lupşea, a fost numită, joi, la propunerea primarului Ilie Bolojan, în funcţia de director interimar al Muzeului Cetăţii şi oraşului Oradea, până la acreditarea acestuia ca instituţie muzeală.

Decizia, adoptată cu 21 de voturi "pentru" şi patru abţineri, este una surprinzătoare având în vedere că - deşi oficial postul era vacant - activitatea muzeului, aflat în proces de formare şi acreditare, a fost condusă cu succes de istoricul Dumitru Sim, cel care a coordonat şi proiectul de revitalizare şi reintroducere în circuitul turistic a Cetăţii Oradea.

Sim este, de fapt, şeful biroului administrare-dezvoltare al Serviciului de Management al Cetăţii, însă, în urma unei dispoziţii a primarului, s-a ocupat şi de organizarea secţiilor Muzeului Cetăţii şi oraşului Oradea, unele fiind deja inaugurate.

Primarul Ilie Bolojan nu şi-a explicat, în şedinţa Consiliului Local, decizia. De altfel, în proiectul de hotărâre postul este prezentat ca fiind unul vacant.

De profesie jurist, Lupşea conduce Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor din 2009, coordonând, prin intermediul acesteia, activităţile de la Sinagoga Zion, Turnul Primăriei şi Casa Darvas la Roche.

Din 2004, Angela Lupşea este consilier juridic la Filiala Bihor a Ordinului Arhitecţilor, iar în 2013 a terminat un curs de perfecţionare în managementul instituţiilor de cultură, acreditat de Ministerul Culturii. "Nu mă voi duce acolo să iau faţa specialiştilor, ci să văd ce putem face împreună pentru a organiza mai bine Cetatea şi obiectivele turistice de acolo", a declarat Lupşea BIHOREANULUI.

Numirea acesteia este una temporară, urmând ca, pe măsură ce formalităţile pentru acreditarea muzeului vor avansa, să fie organizat un concurs pentru postul de director al acestuia.