Un preot ortodox a făcut o declarație revoltătoare în cadrul unei conferințe despre post desfășurate în Constanța. Preotul Nicolae Tănase de la Valea Plopului a spus că și fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la închisoare, pentru că ele atrag băieții și de aceea nu sunt chiar nevinovate, după cum informează Spotmedia.ro. El a fost reclamat la CNCD.

„Nu sunt chiar nevinovate”

Preotul Nicolae Tănase a susţinut, la Constanţa, conferinţa „Postul: Ascultare, dietă sau terapie?”, arată aceeași sursă. În discursul său, preotul de la Valea Plopului s-a referit la fetele care sunt agresate sexual.

„Fetele frumoase atrag băieţi şi, pe urmă, băieţii intră în puşcărie că au tras de fete. Vor fi condamnaţi şi vor face puşcărie, dar fetele nu sunt chiar nevinovate. Trebuie luate şi ele la judecată. Dacă el face şase ani de puşcărie, să facă şi ea trei, patru luni. De ce? Păi, ăsta nu s-a agăţat aşa, oricum, de ea, s-a agăţat pentru că i-a sărit în ochi într-un chip special. De aceea, creştinele noastre cândva aveau comportamentul lor, erau foarte atractive, aveau un anumit comportament în mers, în gândire, în privire”, a afirmat preotul Nicolae Tănase.

Evenimentul a fost organizat de ASCOR (Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români) – Filiala Constanța și Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel – Constanța, potrivit dobrogealive.ro și a avut binecuvântarea Patriarhului Daniel și Părintelui Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

BOR: „O viziune nedreaptă și îngrijorătoare”

După ce declarațiile au stârnit revoltă, Patriarhia Română, prin purtătorul de cuvânt, a reacționat, spunând că viziunea preotului este „nedreaptă și îngrijorătoare”. 

„O asemenea declarație include, din păcate, o viziune rudimentară, inclusiv în exprimare, asupra relațiilor dintre bărbat și femeie. Una nedreaptă și îngrijorătoare, ceea ce umbrește bunul renume al părintelui Tănase, cunoscut tocmai pentru activitatea sa filantropică dedicată femeilor afectate de drame sociale”, a declarat, potrivit Digi24.ro, Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR.

În România, cazurile de viol și agresiune sexuală sunt clasate

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a anunțat vineri că a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului Nicolae Tănase, pentru modul în care a vorbit despre fetele abuzate sexual.

Ștefănuță subliniază că în România majoritatea cauzelor privind infracțiunile de viol și agresiune sexuală sunt clasate.

„În condițiile în care fenomenul violenței sexuale este din ce în ce mai mare în România, nu putem să trecem cu vederea această declarație. Este îngrijorător să vezi un reprezentant al unei instituții să declare că victimele unui abuz sexual trebuie să plătească și ele pentru o faptă pe care nu au comis-o. În România, în 2022, 75% dintre cauzele privind infracțiunea de viol și 74% dintre cauzele privind agresiunea sexuală au fost soluționate prin clasarea dosarului. 92% dintre victimele inculpaților au fost femei, mai precis 215 femei și 1011 fete. Din acest motiv, ceea ce spune acest preot, încalcă grav legislația, întrucât instigă la anumite fapte penale. Victimele abuzurilor sexuale au nevoie de ajutor din partea noastră, de aceea nu putem să nu intervenim atunci când auzim asemenea declarații”, a arătat europarlamentarul independent.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!