Început la jumătatea lunii iulie, recensământul canin intră, din 16 septembrie, într-o nouă etapă: identificarea căţeilor orădenilor care locuiesc la bloc. Pentru început, Primăria le cere orădenilor să-şi declare singuri câinii, urmând ca ulterior listele celor care şi-au declarat căţeii să fie comparate cu cele pe care le au preşedinţii de asociaţii.

Amenzi pentru absenţi

Concret, orădenii care stau la bloc vor fi notificaţi, începând de luni, să se prezinte cu câinii la corturile amplasate în parcurile Brătianu şi Ghioceilor. Primii care vor primi notificări sunt cei care locuiesc pe bulevardul Magheru şi în zona Parcului Traian, respectiv cei din zona Calea Aradului şi Aleea Călinului.

La corturi, câinilor li se va insera un microcip cu un număr unic de identificare. Totodată, stăpânii vor trebui să spună dacă sunt sau nu de acord cu sterilizarea căţelului. Dacă refuză, de anul viitor vor plăti un impozit de 100 de lei. Dacă, în schimb, stăpânul acceptă să-şi sterilizeze animalul, şi vrea ca procedura să fie făcută de unul din medicii care au contract cu Primăria, va plăti pentru operaţie jumătate din costul de 200 de lei, cealaltă parte fiind subvenţionată de municipalitate.

Orădenii care nu se vor prezenta la corturi cu căţeii, în ciuda notificării, vor putea fi amendaţi cu sume între 300 şi 600 de lei.

Aleşii decid!

Pe de altă parte, în contextul în care săptămâna trecută Parlamentul a aprobat legea ce permite eutanasierea câinilor fără stăpân care au stat 14 zile în adăpost, Consiliul Local va trebui, în perioada următoare, să dezbată ce se va întâmpla cu maidanezii oraşului. "Aşteptăm intrarea în vigoare a legii, după care Consiliul Local va adopta un regulament privind gestionarea problemei câinilor. Nu pot să spun în clipa de faţă cum va arăta acesta. Depinde de foarte multe lucruri", spune primarul Ilie Bolojan.

Noul regulament va stabili, practic, dacă patrupedele din adăpostul oraşului vor fi eutanasiate sau nu, iar dacă da, după cât timp. Edilul subliniază, însă, că Oradea nu mai are o problemă cu câinii maidanezi: "Măsurile pe care le-am luat de-a lungul timpului ne-au ajutat să nu ajungem în situaţia altor oraşe unde străzile sunt stăpânite de haite de maidanezi".


VOCEA STRĂZII 

Sunteţi de acord cu legea care permite eutanasierea maidanezilor dacă la 14 zile de la ridicarea lor de pe stradă nu au fost adoptaţi sau revendicaţi?

02 Valter Henrietta.jpgEu ador câinii şi nu sunt de acord cu eutanasierea lor. Soluţia este ridicarea maidanezilor de pe străzi, sterilizarea şi ţinerea lor în adăposturi.
Henrietta Valter (foto), 23 ani, studentă

Şi au am fost muşcat în urmă cu câţiva ani. Maidanezii trebuie luaţi de pe stradă şi, dacă altă soluţie nu este, să-i eutanasieze, căci sunt un pericol.
Silviu Baciu, 82 ani, pensionar

Dacă asta trebuie făcut ca să nu se mai întâmple accidente nefericite, cum a fost cazul băieţelului din Bucureşti, atunci sunt de acord.
Viorica Caba, 55 ani, contabilă

02 Dan Melut.jpgOamenii care le ţin partea maidanezilor iubesc câinii mai mult decât copiii. Eu sunt pentru dispariţia lor de pe străzi, căci evident sunt periculoşi.
Dan Merluţ (foto), 37 ani, muncitor

Dacă nu este altă soluţie, să-i eutanasieze. Este totuşi mai bine decât să ne trezim că agresează şi muşcă bătrâni sau copii pe stradă.
Erdodi Clara, 55 ani, infirmieră

E posibil să fie o soluţie care să funcţioneze şi nu am nimic împotriva eutanasierii. Sper să fie tot mai puţini pe străzile din toată ţara.
Adrian Petricău, 17 ani, elev