S-a dat startul proiectului EU Cohesion Funds – Impact on People’s Lives, finanţat de Comisia Europeană prin programul DG-Regio, ce îşi propune să analizeze impactul Fondurilor de Coeziune asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor.

Aflat la a treia a ediţie, acesta beneficiază de un buget de 292.303 euro, Freedom House România coagulând un consorţiu de presă format din următoarele publicaţii: G4Media, Átlátszó Erdély, Ziarul de Iaşi, Ştirile Transilvaniei, Bihoreanul, Europa FM şi RFI, la care se adaugă reţeaua de presă locală PressHUB.

Proiectul a debutat printr-o sesiune intensă de instruire a jurnaliştilor cu privire la arhitectura instituţională complexă a fondurilor de coeziune.

Printr-un parteneriat cu Cult Market Research, a continuat cu o cercetare sociologică întinsă pe 4 luni, care a analizat impactul Fondurilor de Coeziune în regiunile de dezvoltare Nord-Est şi Nord-Vest.

Astfel, a fost realizat un cadru unitar pentru evaluarea cheltuirii acestor Fonduri de Coeziune Europene.

Ce își propune proiectul EU Cohesion Funds – Impact on People’s Lives

Concret, partenerii în proiect doresc să surprindă felul în care fondurile de coeziune au avut impact asupra oamenilor, folosind atât studii sociologice, cât și articole jurnalistice.

În următoarele 8 luni, consorţiul va derula o campanie intensă de diseminare a rezultatelor cercetării, prin 95 de articole de presă, precum şi 40 de reportaje radio şi interviuri, cu scopul de a informa publicul larg asupra rolului pe care Fondurile de Coeziune îl joacă în viaţa lor cotidiană.

Startul proiectului a fost marcat și în emisiunea Decriptage organizată la Radio France Internationale România de redactorul-şef Ovidiu Nahoi, care a abordat tema „de ce Ardealul a lăsat în urmă Moldova?” și în care au fost invitați atât inițiatorii acestuia, cât și jurnaliști din presa centrală și locală, inclusiv de la BIHOREANUL.

Vezi mai jos emisiunea!