Se zice că satul e locul unde niciun secret nu poate fi păstrat, căci toată lumea cunoaşte pe toată lumea. Aşa s-a întâmplat şi la şcoala din Roşia, unde a fost scos la concurs postul de secretar, dar criteriile de participare au fost schimbate, culmea, după evaluarea dosarelor candidaţilor!

Culmea e că deşi la concurs s-au înscris cinci doritori, directorul şcolii o dă la întors: a greşit, spune el, pentru că anunţul de dinainte ar fi fost restrictiv şi n-ar fi permis o concurenţă reală. În spatele pretextului, însă, e aceeaşi veche bănuială, că omul pregătise postul pentru cineva anume, iar candidaţii deja înscrişi i-au stricat socoteala...

Condiţii minime

La începutul lunii septembrie, şcoala cu clasele I-VIII din comuna Roşia a scos la concurs postul de secretar, întrucât actuala secretară se pensionează. Unitatea are personalitate juridică, aşa că are dreptul să organizeze singură concursurile pentru posturile auxiliare, cum e şi cel de secretar, şi tot singură poate decide câştigătorii, fără girul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

În anunţ se precizau datele concursului şi criteriile de selecţie, între care diploma de bacalaureat sau de absolvire a unei facultăţi, cunoştinţe de operare pe calculator şi competenţe de comunicare. În plus, anunţul preciza că vechimea minimă de trei ani într-o funcţie similară nu era obligatorie, dar constituia un avantaj la evaluarea dosarelor, adică la etapa premergătoare probei scrise şi interviului.

Simona Magda a fost unul dintre candidaţii înscrişi la concurs. E orădeancă, dar părinţii ei locuiesc în Roşia, aşa că tinerei de 31 de ani i-ar conveni un loc de muncă acolo, mai cu seamă că şi fetiţa ei învaţă la aceeaşi şcoală. În plus, avea şi avantajul vechimii în domeniu, în prezent lucrând tot ca secretară, în sectorul privat.

Şanse pentru mai mulţi

11 Simona Magda.JPGLa câteva zile după cea în care trebuia făcută selecţia dosarelor pentru următoarele probe, Simona Magda (foto) a fost sunată de directorul şcolii, Emil Bota, care i-a cerut să depună o nouă cerere de înscriere, pentru că între timp se schimbaseră condiţiile de participare. "Am întrebat cum s-a putut întâmpla aşa ceva, că doar concursul era în derulare, şi nu e corect să fie schimbate regulile în timpul jocului. Directorul mi-a răspuns că erau prea restrictive condiţiile şi că trebuie să dea şansa mai multor persoane să se înscrie", spune femeia.

De cum a auzit explicaţia, a bănuit că postul era pregătit pentru cineva anume. Mai ales când a aflat că criteriul invocat de director n-a împiedicat alţi patru candidaţi să se înscrie la concurs, deci nu fusese atât de restrictiv. Cu toate acestea, şcoala a făcut un alt anunţ, din care a eliminat avantajul vechimii.

Condiţii neclare

Întrebat de ce s-a ajuns în această situaţie, directorul, de profesie preot, n-a dat prea multe răspunsuri, ci a vrut doar să afle cine s-a plâns presei. "În 28 septembrie (n.r. în ziua evaluării dosarelor) s-a întrunit comisia de concurs. Atunci s-a stabilit că anunţul conţinea condiţii neclare", zice Bota.

Însă directorul n-a mai vrut ori n-a ştiut să spună ce era "neclar" în considerarea ca avantaj a vechimii în domeniu pentru candidaţi. A recunoscut doar că el singur a stabilit criteriile iniţiale pentru concurs. "Pentru a evita alte probleme, membrii comisiei au stabilit de comun acord că trebuie organizat un nou concurs", a adăugat el. Comisia a fost formată din el, din primarul Florin Bonca, ca reprezentant al instituţiei ce finanţează şcoala, şi un reprezentant al Inspectoratului Şcolar, Cornelia Molnar.

Directorul nu neagă că decizia comisiei de a anula concursul s-a luat după ce toţi cei trei membri au văzut cine sunt candidaţii şi ce experienţă are fiecare. Bota spune, însă, că nici el, nici ceilalţi membri n-au fost influenţaţi de acest lucru şi nici n-au vrut să ajute pe cineva anume. Asta, chit că prin sat se zvoneşte că criteriul de vechime a fost scos tocmai pentru că ar fi încurcat-o pe o tânără absolventă de facultate, fata unui localnic apropiat de-al directorului, care s-a înscris, la rândul ei, în concurs, dar nu are vechime.

Anunţ vag

Întrebat de ce comisia a considerat, brusc, vechimea un criteriu prost, în timp ce trei săptămâni, cât a ţinut perioada de înscrieri, a fost un criteriu bun, directorul a dat din umeri. Cum a dat şi când a fost întrebat dacă nu cumva noile criterii vor trebui schimbate încă o dată, când se va face iar evaluarea dosarelor.

Cornelia Molnar, angajată a IŞJ Bihor la serviciul Salarizare, are însă, ceva mai multe explicaţii decât directorul şcolii şi îl contrazice, spunând că anunţul n-a fost greşit pentru că era restrictiv, ci pentru că era ambiguu şi nu permitea o ierarhizare corectă a candidaţilor. "Nu e incorect că vechimea poate fi un avantaj, incorect e că nu s-a stabilit cum să punctăm vechimea", spune Molnar. Iar vina pentru tardivitatea cu care s-a întrerupt concursul este tot a directorului, care nu i-a arătat funcţionarei de la Inspectorat anunţul mai repede, ci doar când a venit vremea evaluării dosarelor.

Mai rămâne de văzut acum, la "runda a doua", programată pe 18 octombrie, dacă va fi aleasă cea mai competentă candidată dintre cele înscrise sau dacă nu cumva şi acest concurs va trebui refăcut, pentru a câştiga cine trebuie...


SCUZE
Nu vinovat, ci doar nepriceput

Cel de-al treilea membru al comisiei de concurs, primarul Florin Bonca, zice, la rândul său, că nimeni n-a pregătit concursul pentru cineva anume. "Şcoala a făcut criteriile, dar ei n-au mai făcut niciodată aşa ceva. Pur şi simplu n-au ştiut cum să facă un anunţ corect". Bonca recunoaşte, însă, că tocmai pentru că nu se pricepea, directorul trebuia să ceară ajutorul specialiştilor, nu să organizeze concursul de capul său.