Trusa de prim ajutor pentru jurnalişti este un produs online al proiectului Defending Media Freedom, administrat de Freedom House România, având drept scop sprijinirea jurnaliștilor aflaţi în dificultate sau în situaţia de a fi hărţuiţi. Abordarea multidisciplinară creează noi competențe profesionale, scrie PressHub.ro

Potrivit sursei citate, este vorba despre o resursă web, multimedia, accesibilă oricărui jurnalist, oriunde s-ar afla, care sintetizează informația cu citate video. Platforma a fost realizată cu sprijinul ziariştilor seniori şi al experţilor în materie juridică, după cum arată reprezentanții Freedom House România.

Informaţiile au fost obţinute în cadrul Atelierelor pentru Jurnalişti, găzduite în Bucureşti, spaţiul American Corner, din Biblioteca Naţională şi în urma unui proces de cercetare a echipei de proiect.

Componentele kit-ului sunt:

Accesul liber la informaţii pentru jurnalişti. GDPR - reguli şi excepţii pentru jurnalişti

Ce faci dacă eşti dat în judecată? Răspunderea Civilă

Riscuri conexe meseriei de jurnalist. Răspunderea penală

Studii de caz: jurnalişti în situaţii de criză

Studiile de caz prezentate video sunt inspiraţionale în identificarea de soluţii de criză în care orice jurnalist se poate afla vreodată.

Cei interesați pot găsi, de asemenea, modele de documente de care jurnalistul ar putea avea nevoie în activitatea lui: model de cerere de informaţii în baza Legii 544/2001; Model de acţiune în contencios administrativ; precum şi diverse modele de scrisori.

Proiectul Defending Media Freedom a fost finanţat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.