Ecologiştii orădenii s-au alertat săptămâna trecută, când un deal de lângă Hidişelul de Jos a fost efectiv ras. Sute de copaci au fost tăiaţi, apărătorii naturii susţinând că defrişarea a fost făcută fără un motiv plauzibil, întrucât pomii erau încă tineri.

De cealaltă parte, pădurarii zic că arborii, toţi din specia carpen, pur şi simplu nu se mai dezvoltau. Drept urmare, pregăteau tăierea lor încă de anul trecut, când au plănuit, însă, şi plantarea altor arbori în loc.

Măcel!

Săptămâna trecută, orădeanul Valentin Leucuţa a sesizat mai mulţi activişti ecologişti că pe un deal de la intrarea în Hidişelul de Jos dinspre Felix au fost doborâţi toţi copacii, pe o suprafaţă de aproape trei hectare. Fiu de pădurar el însuşi, Valentin ştia că respectivii carpeni nu aveau mai mult de 80 de ani şi că durata lor de viaţă ajunge chiar şi la trei secole. "Se măcelăreşte pădurea!", a acuzat bărbatul.

Convins că pomii s-au tăiat pentru profitul cuiva anume, tânărul a cerut explicaţii de la şeful Ocolului Silvic Oradea, Cornel Hulea, care răspunde de pădurile din zonă. "Mi-a spus că pomii sunt uscaţi, că nu mai fac frunze. Dar cum îşi dă seama de acest lucru iarna? Măcar dacă făcea tăierile primăvara, să poată argumenta ce spune", zice bărbatul.

Tăieri planificate

Şeful Ocolului Silvic spune însă că defrişările din pădurea de 2,8 hectare aflată în proprietatea statului sunt cât se poate de legale. "Planul de amenajament prevedea efectuarea unui tratament de substituire a arborelui de carpen, care a trecut de vârsta de 70 de ani", declară Cornel Hulea, susţinând că pomii erau uscaţi şi promiţând, totodată, că dealul va fi împădurit la primăvară, cu puieţi din specii diferite. Asta pentru ca pe viitor să nu mai trebuiască tăiaţi atât de mulţi arbori deodată şi de pe o suprafaţă compactă. "Vom planta 12.500 de puieţi de cireşi, răşinoase şi paltini", precizează Hulea.

Ecologiştii nu sunt însă mulţumiţi de răspunsuri, argumentând că pământului îi va lua prea mult timp să-şi revină, dar şi că o zonă turistică importantă din apropierea oraşului a rămas fără apărare în faţa poluării...