Parcul Bălcescu a fost "chelit", vineri şi sâmbătă, copaci din mai multe zone ale acestuia fiind tăiaţi sau ciopârţiţi cât să facă aproape un car de lemne.

Situaţia a fost sesizată, pe Facebook, de ecologistul Orlando Balaş. "În tăcerea asurzitoare a presei locale şi în indiferenţa românului-frate-cu-capul-ce-se-pleacă-sabia-nu-l-taie-şi-mai-rău-să-nu-fie-nu-o-să-facem-acuma-scandal-pentru-o-păpădie se desfăşoară defrişarea anuală a târgului-de-vite din Oradea pardon a Parcului Bălcescu", a scris acesta în mesajul său, însoţit de mai multe imagini cu copaci tăiaţi şi ciuntiţi.

Ecologistul atrage atenţia că acel spaţiu verde era, pe vremuri, "un frumos parc englezesc, nu o parcare publică şi tîrg cu dughene". Parcul a fost donat orădenilor împreună cu actuala grădină zoologică, de contele Rhédey Lajos, comite al Bihorului între anii 1808 – 1825. "Aplauze furtunoase pentru vrednicii drujbaşi!", a comentat ironic Orlando Balaş pe marginea situaţiei.

BIHOREANUL a încercat să contacteze atât administratorii Parcului, reprezentanţii firmei Muray Press, cât şi Primăria Oradea, instituţie care ar fi comandat "toaletarea" copacilor. Fără succes, însă.

"Discutaţi cu purtătorul de cuvânt al nostru. Vă adresaţi acolo. Nu mai răspund eu la astfel de chestiuni", s-a rezumat să spună Emil Benţan, directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Oradea.

Purtătoarea de cuvânt a Primăriei, Anca Grama, nu a putut fi contactată până la ora publicării acestei ştiri şi nici viceprimarul Florin Birta, cel care coordonează Direcţia Tehnică a Primăriei.

Ecologistul Orlando Balaş, care face parte din Comisia care aprobă tăierea arborilor în oraş, susține că această temă nu a fost discutată şi avizată de această comisie. Şi că, de altfel, Primăria nu cere aprobări acestei comisii, ci doar cetăţenii.

Un alt ecologist care a sesizat şi condamnă situaţia este Vali Leucuţa. Acesta susţine că a vorbit cu drujbaşii care se aflau sâmbătă în Parcul Bălcescu şi aceştia ar fi spus că toaletările şi tăierile vor continua şi luni.

UPDATE

Viceprimarul Florin Birta a răspuns întrebărilor BIHOREANULUI cu privire la masacrul din Parcul Bălcescu. Până luni, edilul a suspendat tăierile de arbori. Citeşte detalii AICI.