Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer a oferit Centrului Social Sf. Ştefan din Sâniob, judeţul Bihor, administrat de abaţia de Melk şi Fundaţia Caritas, trei camioane de peleţi, în valoare de 15.000 euro, "care furnizează energie şi căldură pentru întregul sezon rece", a anunţat miercuri, printr-un comunicat de presă, un reprezentant PR al firmei.

Potrivit acestuia, angajaţii Holzindustrie Schweighofer au vizitat pentru prima dată orfelinatul din Sâniob cu trei ani în urmă, cerându-li-se ajutorul pentru "acoperirea nevoii în energie şi căldură pentru iarna respective", iar conducerea companiei "s-a hotărât rapid", organizând instalarea sistemului de încălzire pe bază de peleţi.

"De atunci, împreună cu eparhia din Melk, Holzindustrie Schweighofer a sprijinit orfelinatul în fiecare an cu energie şi căldură. Iar Gerald Schweighofer şi abatele de la Melk, Georg Wilfinger, au hotărât ca ajutorul pentru Sâniob să fie oferit şi în această iarnă", se mai arată în comunicat.

Tot conform comunicatului, Gerald Schweighofer a declarat că: "Este important pentru mine şi pentru Holzindustrie Schweighofer să ajutăm comunităţile în care ne desfăşurăm activitatea, în special când este vorba despre copii. Iar dacă putem să ajutăm copiii din Sâniob să treacă iarna cu căldură, înseamnă că munca noastră din România are un rost". 

Grupul Schweighofer îşi are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experienţă în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, activitează şi în producţia de viscoză şi bioenergie, dar şi în silvicultură şi afaceri imobiliare.

În România, Grupul Schweighofer operează din anul 2003, deţinând aici trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producţie a panourilor din lemn. Grupul Schweighofer este acuzat de mai multe ONG-uri de mediu că foloseşte material lemnos defrişat nelegal.