Un tânăr în vârstă de 31 de ani din Bulgaria a primit, luni, la Oradea o proteză mecanică menită să-i înlocuiască un deget amputat. Proteza s-a aplicat la Centrul Theranova, înființat în 2002 de Jaco du Plessis, iar specialiștii de aici spun că ar fi prima proteză de acest gen aplicată în zona noastră, probabil chiar și în România. 

Bulgarul Metodiy este ghid montan în țara sa, însă iarna trecută a rămas blocat pe munte, viața fiindu-i salvată în ultimul moment. Din cauza degerăturilor, Metodiy și-a pierdut o parte din degetul arătător de la mâna stângă, el fiind, de altfel stângaci.

„A luat legătura cu noi anul trecut, iar la mijlocul lunii octombrie a venit la Oradea, iar noi i-am făcut mai multe mulaje, atât pe mâna afectată, cât și pe mâna sănătoasă. Mulajele au fost trimise în Dubai și în Statele Unite ale Americii, iar procesul de fabricare a protezei parțiale de mână s-a realizat în SUA, de către compania Naked Prosthetics”, a spus József Pap, tehnician ortoped la Theranova, care s-a ocupat direct de cazul lui Metodiy.

Proteza numită MCP Driver a fost gata la începutul acestui an, iar luni tânărul din Bulgaria a venit la Oradea pentru a-i fi montată pe mână. 

Proteza îi este prinsă de încheietură ca o brățară, iar, grație unui sistem specific, „degetul” mecanic este mânuit și controlat de bontul rămas neamputat. Proteza are trei articulații, în locurile în care în mod normal se îndoaie un deget. „Ne-am întâlnit pentru fitting (n.r. – montarea protezei) și totul a mers bine. A trebuit doar să facem mici ajustări. Urmează pentru el o perioadă de învățare și acomodare. I-am dat temă de casă să exerseze să prindă și să mânuiască diferite obiecte”, a explicat Pap. 

Potrivit specialistului de la Theranova, protezarea făcută cu MCP Driver la Oradea ar reprezinta o premieră în România. Deși îmbunătățește viața pacienților, metoda nu este atât de răspândită dat fiind că este destul de costisitoare, spun reprezentanții Theranova, fără a preciza cât anume costă. 

BIHOREANUL a scris la finalul anului trecut cum, tot la Centrul Theranova, un tânăr din Sudan, care a suferit un groaznic accident în timp ce încerca să se agațe de un tren din mers, a fost pus pe picioare cu ajutorul unei proteze. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!