Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat joi seara, la scurt timp după ce tânărul din Piatra Neamț rănit grav în explozia de miercuri, care are arsuri pe 75% din suprafața corpului, a fost urcat într-o aeronava MApN pentru a fi transferat la un spital din Belgia, că România nu poate trata în acest moment pacienți cu arsuri mai mari de 50% din suprafața corpului.

"România nu poate să trateze pacientul care are arsuri mai mari de 50% din suprafața corpului. Aceasta este părerea mea, că nu se poate trata în România în condiții de maximă siguranță și în condițiile în care se afla acest pacient", a afirmat ministrul Sănătății.

România nu are, la 3 ani de la incendiul din clubul Colectiv, condiții pentru a trata nici măcar un singur pacient "mare ars", o spun chiar medicii care se lovesc de astfel de cazuri. Ministrul Sănătății declara, însă, recent, că în țara noastră sunt 11 paturi de siguranță pentru cazurile grave de pacienți cu arsuri, însă mai mulți medici au explicat, pentru HotNews.ro, de ce paturile la care face referire Sorina Pintea - 6 la Spitalul Floreasca și 5 la Spitalul de Arși din București - sunt departe de a fi sigure pentru acești pacienți.

Cheia problemei o reprezintă lipsa de infrastructură care să permită izolarea perfectă a acestor răniți, în lipsa căreia orice renovare/dotare sunt insuficiente. Singura soluție realistă pentru marii arși rămâne, în acest moment, transferul la spitale din străinătate. Acesta este și unul dintre puținele lucruri care s-au schimbat după Colectiv, este concluzia jurnaliştilor: atitudinea față de bolnavi. Anul acesta, Sorina Pintea a aprobat rapid, în câteva cazuri foarte grave, transferul în afara țării.

Hotnews scrie că una dintre principalele probleme ale secțiilor unde sunt îngrijiți pacienți arși în spitalele din România, în afara infecțiilor nosocomiale prezente în multe cazuri, este aceea că "baia arsului" - despre care o parte dintre răniții din incendiul din Colectiv au făcut mărturisiri cutremurătoare - nu se poate face, în acest moment, în niciun spital din țară, în aceeași încăpere în care este internat pacientul. De asemenea, răniții din Colectiv au povestit că nu au primit calmante sau anestezice în timpul acestor băi, lucru de care medicii din afara țării au fost uimiți.

Mai multe detalii în articolul: Verdictul medicilor la ​3 ani de la Colectiv