24 de organizaţii din România şi străinătate s-au alăturat demersului asociaţiei Iniţiativa pentru o Cultură Democratică Europeană şi au solicitat demisia membrilor CCR care au adoptat decizia prin care se interzice judecătorilor români să constate încălcarea dreptului european cu privire la Secţia specială pentru anchetarea magistraţilor, după cum anunță site-ul vedemjust.ro.

O decizie revoltătoare...

Decizia CCR din data de 8 iunie 2021 a bulversat lumea juridică.

"Curtea Constituţională refuză să respecte hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene din data de 18 mai 2021 care consacră obligativitatea pentru statul român de a pune în aplicare recomandările din cadrul Rapoartelor MCV, printre care şi desfiinţarea Secţiei speciale. CCR impune judecătorilor naţionali ca, din moment ce a fost decisă în România constituţionalitatea înfiinţării Secţiei speciale, ei să nu poată aplica direct dreptul european care se opune în mod clar unei astfel de Secţii", au transmis reprezentanţii celor 24 de asociaţii.

Semnatarii comunicatului au arătat că decizia CCR contravine jurisprudenţei CJUE potrivit căreia judecătorul naţional este primul judecător european.

"Acest rol nu poate fi interzis de nicio autoritate, lege sau practică, chiar dacă este vorba de o curte constituţională", au susţinut protestatarii.

25 de asociații cer demisia judecătorilor CCR

Printre semnatarii comunicatului se numără reprezentanţi ai celor mai cunoscute asociaţii şi grupuri civile militante pentru valorile europene de la democraţie şi stat de drept la anticorupţie şi independenţa justiţiei.

Lista este deschisă de Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie, prin Lucian Checheriţă, Asociaţia Freedom House Bucureşti, prin Cristina Guseth, Asociaţia RESET (Daniela Mitrofan), #activAG Piteşti (Traian Paparete), #Rezist Milano (Cătălin Lazăr), #Ștafeta Steagului European (Maria Elena Vanghelatou), #Acord Diaspora (Gabriel Ursescu), #Rezist Dublin (Alexandru Gheorghe), #Rezist Iași (Anca Cornelia Aradei) și #Voluntari în Europa (Adriana Mureșan).

Comunicatul a mai mai fost asumat de reprezentanții organizațiilor #Mişcarea Civică Diaspora Austria (Zotlterer-Vlad), #Diaspora Milanp (Miron Alin Stănescu),  #Diaspora Franţa solidară cu România (Mihaela Mihai), #Canada Save Roșia (Eugen Melinte), #Un timbru pentru dreptate (Octavian Stângă), #Cetățean implicat (George Macarie), Asociația ACREMIS (George Macarie), #Rezist Galați (Magdalena Daniela Bolocan), Iniţiativa România (Diana Maria Voicu),  #Corupţia Ucide (Angelica Şerban), Asociaţia Geeks for Democracy (Raluca Paraschiv) și #Rezistenţa (Marian Rădună).

Asociațiile bihorene care și-au asumat, la rândul lor, mesajul de protest au fost  Bihorul Civic (Vasile Dumitriu) şi Oradea Civică 017 (Cosmin Bursaşiu).

Cu două voturi „împotrivă”

Revoltata societăţii civile româneşti a fost declanşată de decizia de marţi a Curţii Constituţionale a României care a hotărât, cu majoritate de şapte contra două voturi, că Secţia de anchetare a magistraţilor este constituţională, iar desfiinţarea ei nu poate fi decisă decât de Parlament.

Cele două voturi "împotrivă" au aparţinut  judecătoarelor Livia Doina Stanciu şi Simina Tănăsescu, care au fost numite de preşedintele Klaus Iohannis.

În baza votului CCR le-a atras atenţia judecătorilor români că nu pot aplica deciziile Curţii de Justiţie a UE în detrimentul deciziilor CCR.