Înmulţirea fenomenelor tropicale, mai ales a ploilor intense căzute în doar câteva minute, determină tot mai mult echiparea cu utilaje specifice. Cu acestea se poate acţiona pentru pomparea rapidă a apelor din incintele de diferite dimensiuni, fie că este vorba de o stradă cu canalizarea înfundată sau doar de o pivniţă ori de o grădină inundată.

Din acest motiv, pe malul lacului Paleu a fost organizată marţi dimineaţă o demonstraţie al cărei scop a fost să probeze eficienţa unor pompe universale. Ele pot fi folosite nu numai la aspirarea apei, dar şi la stingerea incendiilor, fiind totodată perfect adaptabile la orice tip de propulsor.

Pompele cu auto-aspiraţie rotativă (RSC), care sunt o inovaţie recentă a firmei Altius Pumps din Cehia, pot fi montate în doar câteva minute pe o motocoasă sau pot fi conectate la cardanul unui tractor ori la roata unui autoturism oarecare, însă la fel de bine pot fi acţionate de propriul electromotor sau motor cu ardere internă, pe benzină.

"Pompele de acest tip sunt foarte avantajoase nu numai pentru că se adaptează pe orice, dar au şi debite foarte mari, de 1.000 - 1.700 de litri pe minut. Sunt foarte bune pentru că sunt mobile, pot fi amplasate pe orice tip de teren, şi cred că utilitatea lor cea mai mare este pentru primăriile comunale. În cazul unei ploi torenţiale sau al unui incendiu de proporţii normale, aceste pompe pot asigura evacuarea apelor în exces sau, respectiv, stingerea incendiului", a declarat colonelul Teodor Balog, reprezentant al ISU Crişana, după încheierea demonstraţiei.

Pompele folosite la demonstraţie vor fi oferite în special primăriilor, dar şi agricultorilor, care le pot utiliza şi la irigaţii, la preţul de circa 2.000 de euro, prin importatorul 49 Padme SRL Oradea.