Fără dezbateri

Alegerile în Colegiul Medicilor Dentişti Bihor s-au desfăşurat pe parcursul zilei de sâmbătă, în sala mare a Prefecturii. "Din cei 637 de stomatologi înscrişi în Colegiu, s-au prezentat la vot 266 de persoane. După numărătoarea voturilor, am trimis procesul verbal pentru validare pa Bucureşti şi aşteptăm răspunsul în cursul zilei de mâine", a declarat duminică pentru BIHOREANUL dr. Emilia Venter, preşedintele comisiei electorale.

Cu toate că fuseseră programate să înceapă de la ora 8 dimineaţa, la ora 10 nici 50 de persoane nu erau strânse în sală. După o dare de seamă din partea vechii conduceri, care, fără dezbateri, în numai jumătate de oră, a prezentat atât reuşitele, cât şi puncte slabe cu care se confruntă organizaţia judeţeană, s-a trecut la vot. Abia atunci medicii au apărut ca "pe bandă".

Procesul efectiv de vot s-a întins pe mai bine de 5 ore, în sală având voie să fie în acelaşi timp cel mult 10 electori, care au avut de ales atât cei 29 de membri (din 75 de candidaţi), care vor forma Consiliul Colegiului Judeţean, adică "creierul" Colegiului Medicilor Dentişti, cât şi 15 membri care să îi reprezinte în adunarea generală naţională a Colegiului, respectiv 3 cenzori. Participanţii au primit câte trei liste cu numele candidaţilor, având posibilitatea să îi încercuiască pe cei pe care i-au dorit, respectiv să taie de pe listă numele care nu au vrut să-i reprezinte.

Controverse

Cu toate acestea, cine va fi în noua conducere a Colegiului se va şti abia luni, urmând ca numele preşedintelui, care teoretic ar trebui să fie cel care adună cele mai multe voturi, să se ştie peste alte câteva zile, procedura de desfăşurare a alegerilor fiind mai complicată.

"După validarea alegerilor, în trei zile trebuie să se întrunească adunarea consiliului judeţean nou ales şi, în cadrul acestuia, în ordinea descrescătoare a voturilor, se vor alege cei 5 membri din biroul executiv al Colegiului Medicilor. Apoi, aceştia din urmă se vor alege între ei, desemnând astfel cine va fi preşedintele, cei doi vicepreşedinţi, secretarul şi trezorierul", a mai explicat Emilia Venter.

Alegerile pentru Colegiul Medicilor Dentişti au stârnit controverse în branşă, mai mulţi stomatologi reclamând faptul că regulamentul de organizare a acestora, publicat în Monitorul Oficial, nu a fost destul de clar, făcut în mod voit aşa, astfel încât să se poată măslui. De altfel, alegerile la Bucureşti au fost anulate şi reprogramate, în urma găsirii mai multor nereguli în desfăşurare.

Cu toate că şi dentiştii bihoreni se aşteptau la scandal, la Oradea votul s-a desfăşurat calm şi fără incidente. Totuşi, principalele tabere care s-au conturat în jurul evenimentului (universitarii şi cei din Asociaţia Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din Romania) stau ca pe butoi de pulbere. Iar la aflarea rezultatelor, n-ar fi exclus să "explodeze"...