În ultimul timp, mass media a prezentat numeroase situaţii în care politicieni sau alte persoane publice cercetate pentru diverse infracţiuni au formulat denunţuri. Întrebarea firească este: ce au de câştigat în urma acestor denunţuri prin care se aduce la cunoştinţa organelor de urmărire penală săvârşirea unor infracţiuni de către alte persoane?
În sistemul penal român, există mai multe legi speciale care prevăd cauze de reducere cu jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege în cazul formulării unui denunţ. Cele mai importante sunt art. 19 din OUG nr. 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie şi art. 19 din Legea nr. 682/2002 privind protecţia martorilor.
Conform art. 19 din OUG nr. 43/2002, persoana care a comis una dintre infracţiunile atribuite prin această ordonanţă de urgenţă în competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar în timpul urmăririi penale denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni, beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.
În acelaşi sens, art. 19 din Legea nr. 682/2002 privind protecţia martorilor prevede că persoana care are calitatea de martor, în sensul art. 2 lit. a) pct. 1, şi care a comis o infracţiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecăţii denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni, beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.
Se observă că, pentru a putea beneficia de reducerea pedepsei, martorul trebuia să fie acuzat de săvârşirea unei infracţiuni grave.
Printr-o decizie din 26 februarie 2015 (încă nemotivată), Curtea Constituţională a hotărât, cu majoritate de voturi, că soluţia legislativă reglementată de art. 19 din Legea nr. 682/2002, care exclude de la beneficiul reducerii la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege persoana care are calitate de martor, în sensul art. 2 lit. a pct. 1 din lege, şi care nu a comis o infracţiune gravă, este neconstituţională.
Ca atare, există posibilitatea şi chiar probabilitatea ca numărul denunţurilor să crească în viitor.