24 de adolescenţi de la Liceul Onisifor Ghibu din Oradea sunt blocaţi de vineri seară pe aeroportul Londra – Stansted, după ce aeronava Ryanair cu care trebuiau să ajungă la Budapesta n-a mai decolat.

Mai multe zboruri au fost amânate sau anulate pe aeroportul Stansted din cauza unei furtuni. Potrivit unuia dintre părinţii îngrijoraţi de acasă, copiii s-au dus în Marea Britanie pentru un schimb de experienţă la Cambridge.

"Urmau să vină acasă vineri seară, cu un avion care trebuia să decoleze spre Budapesta la ora 18, ora Angliei. I-au ţinut în avion vreo cinci ore şi apoi i-au dat jos. Încă trei ore au mai aşteptat să-şi ia bagajele de cală", a povestit, sâmbătă, BIHOREANULUI tatăl unei fetiţe de 14 ani aflată în grupul blocat în aeroport.

Bărbatul ţine telefonic legătura cu fiica lui, care i-a spus că nu li s-a dat mâncare şi nici apă în tot acest timp. În schimb, au fost duşi într-o încăpere a aeroportului unde aşteaptă veşti. Sâmbătă, la ora prânzului, tinerii nu aveau încă noutăți.

"Nu li se dau nici măcar informaţii. Însoţitoarea lor, profesoara de engleză, aşteaptă de trei ore la o coadă să afle ce se va întâmpla cu ei", a mai spus părintele.

Potrivit acestuia, mai mulţi părinţi au contactat Ambasada României în Marea Britanie sesizând situaţia. Deocamdată nu au primit noutăţi nici din partea Ambasadei.

"Ne uităm şi noi acum ce alte zboruri mai sunt spre zona noastră. Ne gândim şi să găsim un autocar să-i aducem acasă. Dar e greu, ei sunt 24 şi trebuie să se întoarcă în grup, căci însoţitoarea are împuternicirea", a explicat tatăl elevei.

Grupul se afla în Marea Britanie pentru a participa la un schimb de experienţă de o săptămână la Universitatea Cambridge.

Potrivit presei din Marea Britanie, pe Aeroportul Stansted s-a creat "haos total" din cauza unei furtuni. Sâmbătă dimineaţa, numeroşi pasageri se plângeau pe reţelele de socializare că sunt nevoiţi să stea la cozi imense şi nu primesc informaţii despre zborurile lor. Cum cursele au fost amânate, unii n-au avut încotro decât să doarmă pe jos, în terminal.

UPDATE: 

Potrivit directorului Liceului Onisifor Ghibu, Iulius Timar, copiii blocați în aeroportul Stansted de lângă Londra au primit mâncare și apă de la partenerii de la Universitatea Camdridge, unde elevii orădeni au stat o săptămână.