Orădenii au putut intra, vineri, în puşcărie, fără a săvârşi întâi o infracţiune. Timp de câteva ore, Penitenciarul Oradea a organizat tururi prin închisoare, arătându-le vizitatorilor camere de detenţie, cabinetul medical, noua centrală cu gaz, precum şi sala de forţă, biblioteca respectiv capela unităţii de detenţie.

446 de deţinuţi

Ziua Porţilor Deschise a început cu un tur organizat pentru jurnalişti, în cadrul căruia directorii adjuncţi Lucian Ţîrţiu şi Octavian Pop, purtătorul de cuvânt Adina Bîrda, precum şi alţi angajaţi ai Penitenciarului le-au prezentat acestora condiţiile de detenţie, subliniind îmbunătăţirile care s-au făcut faţă de anul trecut.

În Penitenciarul Oradea - construit în 1865 şi apoi extins şi modernizat - sunt încarceraţi acum 446 de deţinuţi repartizaţi în regim de maximă siguranţă, regim închis, arest preventiv şi regim deschis (care fac activităţi productive şi de voluntariat în afara locului de deţinere).

Închisoarea are 599 de paturi instalate, însă, la numărul de 446 de deţinuţi pe care-i are acum se apropie în respectarea celor 4 metri pătraţi recomandaţi de autorităţile europene pentru un deţinut.

După cum se ştie, Penitenciarul Oradea este unul dintre puţinele din ţară în care fenomenul supraaglomerării nu se resimte. Numărul celor închişi, însă, aici nu poate fi prevăzut, căci la Oradea ajung, cel puţin în fază iniţială, toţi condamnaţii care sunt extrădaţi din străinătate şi aduşi în ţară prin Borş.

În funcţie de regimul de deţinere, puşcăriaşii stau în camere cu două patru, şase paturi şi chiar 20 de paturi. Acestea din urmă se găsesc, însă, doar pe secţiile destinate regimului deschis, unde uşile camerelor sunt deschise şi în timpul zilei şi în timpul nopţii, iar deţinuţii lucrează în exteriorul închisorii, respectiv merg şi se întorc singuri de la muncă.

Dincolo de gratii

În afara curăţeniei din toate secţiile prezentate presei şi vizitatorilor, s-au mai putut observa televizoare în toate camerele, unele de tip plasmă, respectiv cutii noi pentru depozitarea obiectelor personale. De asemenea, toate secţiile au maşini de spălat şi frigidere, acestea din urmă închise cu lacăte, unde locatarii secţiei îşi ţin mâncărurile. 21 de camere vor fi dotate anul acesta cu propriile maşini de spălat şi frigidere.

Cum de la finalul anului trecut, Penitenciarul Oradea are propria centrală pe gaz, prin care asigură încălzirea apei, duşurile nu se mai fac cu "porţia", ci în fiecare zi, pe baza unor programări. De altfel, aproape fiecare cameră de detenţie are propria baie cu WC, chiuvetă şi duş. În clădirea veche a Penitenciarului se lucrează acum la desfiinţarea ultimelor duşuri comune şi la amenajarea acestora în celule. În spaţiile rămase, se amenajează alte camere de detenţie.

În închisoare au început, de asemenea, lucrări de reabilitare a infirmeriei, aceasta având o farmacie nouă şi o cameră dotată cu un sistem de telemedicină care va funcţiona din luna septembrie, cu ajutorul medicilor de la Spitalul Penitenciar Dej. În ceea ce priveşte camerele infirmeriei pentru deţinuţii bolnavi sau în recuperare, acestea sunt în proces de renovare şi dotare cu utilităţi specifice. Spre exemplu, în camera pentru cei cu probleme psihice, tot mobilierul va fi înpământat, iar televizorul prins în perete. La Oradea sunt încarceraţi 50 de deţinuţi cu astfel de probleme.

Bibliotecă şi sală de forţă

În Penitenciarul Oradea, patru psihologi şi doi asistenţi sociali se ocupă de consilierea celor care au probleme. De asemenea, aici se organizează diverse activităţi creative şi religioase, închisoarea având o amenajată o capelă ortodoxă, lângă care a fost aşezată o plachetă dedicată părintelui Arsenie Boca. Acesta a fost încarcerat la Oradea timp de aproape doi ani. Totodată, două şcoli din oraş asigură şcolarizare pentru deţinuţi, până la nivelul clasei a XI.

Închisoarea din centrul oraşului are şi o sală de forţă, în care deţinuţii fac sport pe baza unor programări, precum şi câteva curţi de plimbare, inclusiv amenajate la etaj. Pe lângă televizoare, circa 200 dintre deţinuţi au fişe la biblioteca unităţii, dotată cu 6.000 de volume din literatura română şi internaţională, între care un roman al lui Thomas Hardy, cu un titlu interesant pentru cei care-şi petrec zilele dincolo de gratii: "Departe de lumea dezlănţuită"…