A fumat atat de mult incat, acum, la 2 ani, Ardi Rizal face un un scandal ingrozitor daca nu primeste o tigara atunci cand cere. Vinovat de situatia in care a ajuns copilul este tatal sau, care i-a dat prima tigara la varsta de un an si jumatate.

"Nu ma ingrijoreaza sanatatea lui. Mie imi pare un copil sanatos", spune nepasator tatal baiatului, Mohammad Rizal. "Plânge şi e furios dacă nu îl lăsăm să fumeze. Cred că e dependent", mai zice indonezianul. Vorbe pentru care opinia publică din întreaga lume îl condamnă.

Potrivit datelor Agentiei Centrale de Statistica, in Indonezia, 25% dintre copii cu varste intre 3 si 15 ani au incercat deja tigara, in vreme ce 3,2% sunt deja fumatori activi.

In categoria de varsta 5-9 ani, ponderea fumatoarilor activi a urcat de la 0,4% in 2001 la 2,8% in 2004.

Tentativele de a impune reglementari restrictive la adresa fumatului (interdictia de a fuma in locuri publice, eliminarea reclamelor la produse din tutun si inscriptionarea pachetelor cu mesaje de avertizare) s-a lovit de opozitia industriei tutunului.

"Ar trebui introdusa o lege care sa-i protejeze atat pe copii, cat si pe fumatorii pasivi. Daca nu se va lua nicio masura, atunci cu siguranta numarul copiilor care se apuca de fumat va creste considerabil", a declarat Seto Mulyadi, reprezentant al unei organizatii pentru protectia copilului.

Indonezia este al treilea mare consumator de produse din tutun din lume, pe primul loc fiind China.