Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale  orale.

Moartea subită prin boală coronariană este de 2-4 ori mai probabil să apară la tinerii fumători faţă de nefumători. Bolnavii cu infarct miocardic acut în antecedente care nu renunţă la fumat, au o mortalitate mai mare decât cei care au renunţat.

Fumatul este de asemenea o importantă cauză a bolilor cerebrovasculare, fiind răspunzător de 18% din cauzele de deces prin accident vascular cerebral. Fumatul reprezintă şi cel mai important factor de risc în ateroscleroza obliterantă, fiind cunoscute „arteritele” membrelor inferioare, care evoluează des spre amputaţie. Deşi nu este un factor de risc pentru hipertensiunea arterială, hipertensivii fumători au deseori o evoluţie spre hipertensiune malignă şi deces.

Cancerul pulmonar are ca principală cauză fumatul, studiile arătând că riscul apariţiei bolii la bărbaţii care fumează un pachet de ţigări pe zi este de 10 ori mai mare ca la nefumători, iar la cei care fumează 2 pachete pe zi de 25 de ori. Şi la femei cazurile de cancer pulmonar sunt în creştere. Şi alte forme de cancer au ca şi cauză fumatul, cum sunt cancerul de laringe, gură, esofag, sau vezică urinară.

Fumatul reprezintă un factor de risc în cancerul pancreatic şi renal, existând şi asocieri cu cancerul gastric, cancerul uterin şi leucemia mieloidă. Ulcerul gastric şi duodenal sunt mai frecvente la fumători, cauzând mai multe decese la bărbaţii fumători faţă de cei nefumători.

ATENŢIE!

Fumatul poate întârzia concepţia, iar fumatul în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului. Nou-născuţii mamelor fumătoare au, în medie, cu 170 g mai puţin decât cei cu mame nefumătoare. Gravida fumătoare are risc crescut de avort spontan şi de moarte fetală. De asemenea, fumatul în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fizică şi psihică a copilului.

REŢINEŢI!

Fumatul pasiv este o realitate şi este demonstrat faptul că produce cancer pulmonar la nefumători. Fumatul în familie determină deseori boli respiratorii acute la copii şi poate fi o cauză a bolii coronariene.