Fost secretar de stat la Finanţe în ultimii ani ai guvernării laburiste, Stephen Timms este foarte popular în circumscripţia sa. El a fost reales, recent, cu peste 70 la sută din voturi - cea mai mare majoritate din ţară. Şi totuşi, unii îl urăsc de moarte: ieri, o femeie care-i ceruse un interviu a scos pe neaşteptate un cuţit şi l-a înjunghiat de două ori.

Agresoarea, Roshonara Choudhary, în vârstă de 21 de ani, a fost reţinută sub acuzaţia de tentativă de omor şi posesie ilegală de o armă de atac, iar Timms a fost dus la spital, unde s-a constatat că organele vitale nu i-au fost atinse. El este hotărât să revină, cât de curând, fără teamă, în mijlocul alegătorilor.

Neobişnuit pentru Marea Britanie, atacul nu este chiar fără precedent: acum zece ani, un consilier a fost ucis şi un deputat - rănit de un bărbat înarmat cu o sabie. Parlamentarul, azi membru al Camerei Lorzilor, este mult mai prudent.

Presa susţine că agresoarea lui Timms ar fi o musulmană de origine asiatică. Deputatul se consideră un "socialist creştin", dar are cele mai bune relaţii cu electoratul musulman, aşa că motivul atacului rămâne deocamdată de neînţeles.