Că unii dintre politicienii români nu au fost înzestraţi cu prea multă inteligenţă nu mai este un secret pentru nimeni. Însă de aici şi până la a citi în plenul Camerei Deputaţilor un referat copiat de pe internet, ca şi cum ar fi al lor, e însă o diferenţă.

Aşa a făcut un deputat PDL, Gheorghe Roman, care a citit o declaraţie politică, despre care se presupunea că e personală. Numai că jurnaliştii de la Evenimentul Zilei l-au deconspirat: declaraţia sa cuprindea paragrafe întregi dintr-un referat şcolar, găsit pe internet la preţul de 3 euro plus TVA.

Declaraţia cu pricina se referă la programul guvernamental "Renaşterea satului românesc" care prevede amenajarea în fiecare sat a câte zece locuinţe pentru medicii şi profesorii care se mută la ţară. „Arta populară a României îşi are rădăcinile în trecutul îndepărtat şi tumultuos al regiunii, fiind situată la intersecţia marilor civilizaţii istorice, greacă, romană, bizantină, orientală şi occidentală", sunt primele cuvinte citite de pedelistul Gheorghe Roman. Exact aceleaşi cuvinte se găsesc pe siteul referat.ro.

Culmea, referatul nu este singura sursă de inspiraţie a deputatului. Declaraţia sa mai cuprinde şi pasaje dintr-o analiză publicată de Ministerul Dezvoltării pe siteul propriu, dar şi materiale de presă din Formula As. Iar în finalul declaraţiei, pentru că nu putea să spargă gheaţa şi să pună ceva de la el, Roman a pus concluziile unei Hotărâri de Guvern.

Evident, politicianul neagă acuzaţiile aduse de jurnalişti şi zice că totul este doar o coincidenţă...