În pline dezbateri pe Legea 101/2006, care reglementează serviciul de salubrizare a localităţilor, deputatul UDMR de Bihor Cseke Attila a încercat să-şi convingă colegii de ceea ce el consideră o modificare importantă a legislaţiei, pentru ca sistemul de colectare selectivă a deşeurilor, adică reciclarea unei părţi din gunoaiele românilor, să funcţioneze.

Pornind de la constatarea că salubritatea este singurul serviciu public care nu se plăteşte în funcţie de cantitatea consumată, respectiv produsă, Cseke a cerut ca plata deşeurilor să se facă pe volum. "Amendamentul meu a fost ca administraţia publică locală, atunci când dă în gestiune acest serviciu, să aleagă sistemul de tarifare: pe persoană sau pe volum", a declarat parlamentarul joi, într-o conferinţă de presă.

Primăriile care ar fi ales a doua variantă ar fi putut aplica metoda folosită în vestul Europei, unde se vând saci anume pentru colectarea deşeurilor, iar în preţul lor este inclus şi transportul lor. Astfel, cetăţeanul plăteşte serviciul chiar înainte de a-i fi prestat. Aplicând această metodă, primăriile ar putea stabili un tarif mic pentru colectarea deşeurilor reciclabile, respectiv unul mai mare pentru cele menajere, ceea ce i-ar putea determina pe români să colecteze selectiv deşeurile, implicit să trimită spre reciclare o cantitate cât mai mare de deşeuri.

"Atâta timp când nu impulsionezi cetăţeanul să facă această colectare selectivă, foarte puţini o vor face", a declarat Cseke. Ca să sublinieze importanţa acestei modificări, Cseke a arătat date ce caracterizau reciclarea în Europa anului 2010: în timp ce România recicla doar 1% din deşeuri, Germania atingea 62%, Ungaria 21%, Suedia 49%, iar Austria 63%.

Acest amendament a fost respins, însă, în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, pe motiv că România nu este pregătită pentru acest sistem.

Pe de altă parte, Cseke a identificat o altă problemă la Legea salubrităţii, de data aceasta un amendament propus de "raportorii din sfera Guvernului": operatorii licenţiaţi de salubritate vor fi obligaţi să ridice deşeurile abandonate pe domeniul public, pe cheltuiala administraţiei publice locale, iar primăria îşi va recupera banii de la persoana care a lăsat gunoaiele pe stradă.

"Este o invitaţie de a nu încheia un contract şi de a abandona deşeurile", a declarat Cseke, convins că primăriile nu vor putea identifica persoanele care abandonează deşeurile şi bugetul local va fi încărcat cu o cheltuială în plus. Deputatul UDMR de Bihor ar vrea ca această cheltuială să revină firmelor de salubritate, împreună cu obligaţia de a identifica "autorii" ilegalităţii. "Riscul acestui serviciu ar trebui transferat operatorului. Poţi să-i dai pârghii să îşi recupereze banii. De ce să încarc eu Poliţia Locală?", a spus Cseke.