Deputatul PNL Florica Cherecheş avertizează că, în ciuda faptului că, în această perioadă, ambrozia provoacă alergii foarte grave, iar mai mult preşedintele a promulgat Legea de stârpire a acestei plante, reprezentanţii ministerelor nu iau în serios problema şi amână aplicarea ei pentru 2019!  Până şi debutul campaniei de informare este amânat pentru noiembrie 2018, adică fix când nu mai foloseşte la nimic!

"Constat cu mare dezamăgire că, deşi Preşedintele României a promulgat Legea de stârpire a ambroziei încă din luna martie, ministerele de resort nu conştientizează gravitatea consecinţelor răspândirii plantei ambrozia şi amână cu multă nepăsare, cu încă un an, aplicarea acestei legi. Normele de aplicare a legii, elaborate de Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului şi Ministerul Sănătăţii, amână aplicarea ei pentru 2019. Chiar şi debutul campaniei de informare este amânat pentru noiembrie 2018, moment când ambrozia nu mai deranjează pe nimeni, dispunându-se, în acest an, doar identificarea zonelor afectate, ceea ce nu va fi greu pentru că ambrozia este peste tot. Însă identificarea fără măsuri de stârpire, nu rezolvă nimic!",  reclamă Florica Cherecheş, care este chiar iniţiatoarea Legii Ambroziei, într-o declaraţie de presă transmisă marţi.

Parlamentarul bihorean spune că "este de neacceptat această indiferenţă a funcţionarilor din ministere", amintind că ţările învecinate iau foarte în serios această problemă şi că de ani de zile proprietarii sau administratorii de terenuri care nu stârpesc planta primesc amenzi usturătoare.

Nepăsarea autorităţilor este cu atât mai gravă cu cât ambrozia este o plantă care provoacă alergii serioase şi înfloreşte în această perioadă a anului, afectând foarte multe persoane.

"Urmează o perioadă critică care va dura  8-10  săptămâni, când planta, extrem de alergenă, va îmbâcsi pur şi simplu aerul cu polenul său, ştiut fiind că o plantă matură răspândeşte între 2-8 miliarde de grăuncioare de polen. Acest lucru face ca cetăţenii cu sensibilitate alergică ridicată să trăiască un adevărat calvar,  simptomele specifice fiind strănut frecvent, mâncărime a nasului şi ochilor, secreţii nazale abundente, ochi roşii, senzaţii de sufocare, dar şi manifestări de astm sau dificultăţi în respiraţie şi tuse. Mulţi vor fi din nou obligaţi să stea mai mult în casă iar alţii, nevoiţi să apeleze chiar la concediu medical", avertizează parlamentarul bihorean.

Cherecheş se declară indignată că această problemă nu este luată în serios şi face apel către primării, consilii judeţene şi prefecturi, dar şi către cetăţenii care deţin terenuri, administratorii drumurilor publice, ai căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole din întreaga ţară, să  cureţe cât mai urgent terenurile pe care creşte ambrozia, înainte de înflorire.

"Informaţi-vă şi distrugeţi ambrozia, cea mai alergenă buruiană din România!", îndeamnă parlamentarul.