Deputatul PNL Bihor consideră drept „un eşec răsunător” faptul că în întreaga ţară doar 15 şomeri au beneficiat de programul „Prima Chirie”, ce prevede acordarea unei subvenţii de 75% din contravaloarea chiriei, până la suma de 900 lei pe lună, pentru şomerii care acceptă un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de casă.

Acest program face parte din promisiunile electorale ale PSD, dar datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă arată că, la doar 15 beneficiari în două luni, el este un eşec, în ciuda faptului că în acest an instituţiei i s-a alocat, pentru derularea lui, un buget de 18 milioane lei, suficient pentru sprijinirea a 3.300 şomeri.

„Numărul ridicol de mic de beneficiari actuali demonstrează lacunele şi birocraţia excesivă ale unui act normativ elaborat pe picior doar din considerente electorale”, arată deputatul Ghilea într-un comunicat dat publicităţii luni.

Potrivit acestuia, Ministerul Muncii trebuie să revizuiască de urgenţă metodologia de acordare a primei de relocare şomerilor care îşi schimbă domiciliul la o distanţă mai mare de 50 km pentru a se încadra în muncă, astfel încât, până la finele acestui an de această  măsură să beneficieze un număr cât mai mare de persoane aflate în căutarea unui job. „În caz contrar, Prima chirie nu va deveni decât o altă şmecherie, marca PSD”, arată parlamentarul bihorean.

În judeţul Bihor, de programul „Prima Chirie” s-au arătat interesaţi doar patru şomeri. Conform directorului AJOFM Bihor, Bekesi Csaba, trei şomeri bihoreni au solicitat subvenţionarea chiriei pentru că s-au stabilit la Oradea, iar unul pentru a pleca la Timişoara.