Într-o declaraţie politică depusă miercuri în plenul Camerei inferioare a Parlamentului, deputatul PNL Bihor Gavrilă Ghilea a propus înfiinţarea unui Consulat onorific al Israelului la Oradea. Inițiativa este justificată ca fiind „în semn de respect şi recunoştinţă pentru exemplara comunitate a evreilor cu care orădenii au împărţit secole de istorie şi căreia i se datorează, în cea mai mare măsură, dezvoltarea edilitară, culturală şi economică fără precedent a oraşului care a marcat primii ani ai secolului XX”.

Ar fi al doilea

Înfiinţarea Consulatului onorific al Israelului este considerată de către deputatul Ghilea, în acelaşi timp, o şansă pentru stimularea afluxului de turişti din acest stat către Bihor, în condiţiile în care peste 700.000 de cetăţeni israelieni, adică aproape 10% din populaţia totală a Israelului, sunt de origine română.

Demersul are loc în condiţiile în care pe 11 iunie se împlinesc 72 de ani de la instituirea relaţiilor diplomatice între România şi Israel, iar ţara noastră are în acest stat o ambasadă la Tel Aviv, un Consulat General la Haifa şi Consulate onorifice la Ierusalim şi Beer Sheva, în timp ce statul israelian are în România doar Ambasada şi un Consulat General, ambele în Bucureşti.

Iniţiativa, precizează parlamentarul bihorean, este susţinută şi de preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea, Felix Koppelmann, despre care arată, într-un comunicat dat publicităţii miercuri, că „m-a asigurat de lobby-ul susţinut pe care îl va face la cel mai înalt nivel, de la preşedintele statului Israel, la primul ministru şi membri ai corpului diplomatic, pentru realizarea acestui deziderat”.

„Prin înfiinţarea acestei reprezentanţe diplomatice onorifice, Oradea şi împrejurimile sale vor rămâne sau vor deveni destinaţii de suflet şi pentru turiştii din Israel, în primul rând pentru cei care şi-au petrecut copilăria şi tinereţea pe aceste meleaguri, şi care ne vor face onoarea de a reveni în număr tot mai mare în oraşul care le datorează atât de mult”, afirmă deputatul PNL Gavrilă Ghilea.

În Oradea mai funcţionează un Consulat onorific, al Slovaciei, condus de consulul onorific Miroslav Jabloncsik, om de afaceri bihorean de etnie slovacă.

Ce este un consulat onorific?

Un consulat onorific se poate deschide prin consimţământul autorităţilor abilitate ale statului de reşedinţă, fiind condus de un consul onorific, neremunerat. Un consul onorific poate fi desemnat din rândul cetăţenilor domiciliaţi în statul de reşedinţă sau al cetăţenilor statului pe care îl reprezintă şi trebuie să deţină o poziţie importantă în ţara de reşedinţă, de obicei fiind personalităţi în diverse domenii de activitate.

Consulii onorifici îndeplinesc atribuţii consulare care nu implică exercitarea autorităţii de stat. Atribuţiile generale ale consulilor onorifici sunt: reprezentarea intereselor statului mandatar în mediile politice, economice şi culturale în care activează în ţara de reşedinţă; stimularea dezvoltării relaţiilor şi facilitarea contactelor economice şi comerciale între companii, precum şi recomandarea de agenţi economici din circumscripţia consulară şi sprijinirea încheierii de contracte comerciale; oferirea de informaţii privind mediul de afaceri şi oportunităţile din statul mandatar şi ţara de reşedinţă; stimularea dialogului şi cooperării bilaterale; transmiterea de informaţii privind evoluţii în domeniul comercial, economic, cultural-ştiinţific în circumscripţia consulară în care activează; oferirea de asistenţă şi consultanţă cetăţenilor români aflaţi în situaţii deosebite; recomandarea de avocaţi pentru susţinerea intereselor persoanelor fizice şi juridice cetăţeni ai statului mandatar în cadrul procedurilor judiciare şi administrative deschise în circumscripţia consulară; stimularea cooperării între universităţi etc.