Deputatul PSD de Bihor Ioan Sorin Roman a fost declarat, miercuri, incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate, la pachet cu alţi 31 de parlamentari.

Conform comunicatului ANI, Roman este incompatibil încă din decembrie 2008, deci din precedentul mandat de parlamentar, pe motiv că "deţine, simultan, funcţia de deputat şi calitatea de comerciant persoană fizică - titular al Întreprinderii Individuale Ioan Sorin Roman".

Roman susţine, însă, că nu este incompatibil. "Am o întreprindere individuală care nu este societate comercială, este fără personalitate juridică şi care are ca obiect de activitate producerea vegetală şi creşterea animală. Am terenuri agricole şi o fermă de oi. Însă dânşii (n.r. inspectorii ANI) mă asimilează cu calitatea de comerciant persoană fizică, pentru că aş vinde animale", a declarat, miercuri, pentru BIHOREANUL, deputatul.

În apărarea sa, Roman a făcut public şi un punct de vedere al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor, căreia i-a cerut, în 2010, să se pronunţe dacă el este sau nu incompatibil. Prin vot, Comisia a stabilit că "nu există o stare de incompatibilitate între calitatea de titular al unei întreprinderi individuale şi calitatea de deputat".

Parlamentarul susţine că a trimis ANI atât acest punct de vedere, cât şi certificatul fiscal al întreprinderii individuale, care atestă obiectul de activitate al întreprinderii, arătând astfel că nu face comerţ, ci agricultură. "Voi contesta în instanţă raportul de evaluare al inspectorilor de integritate", a mai spus parlamentarul.