După ce în toamna anului trecut a depus în Parlament un proiect de lege pentru stârpirea ambroziei, o plantă care în această parte a ţării este foarte răspândită şi provoacă alergii grave, deputatul liberal Florica Cherecheş a anunţat, joi, că a redepus proiectul.

"Am depus anul trecut o iniţiativă legislativă şi, culmea, s-a clasat, pentru că cei din Senat consideră că e o prostie şi nu a ajuns să fie repartizată în comisii timp de 3 luni, până la finalul mandatului trecut. Aşa că, în urmă cu aproximativ o lună, am depus o nouă iniţiativă legislativă, cu un nou conţinut, dar nici acum nu a fost repartizat la comisie!", a anunţat Cherecheş, joi, într-o conferinţă de presă.

Deputatul a spus că, deşi sudul ţării, respectiv Bucureştiul, nu este o zonă atât de afectată de ambrozie, o parte dintre parlamentari, inclusiv jurnalişti, "chiar iau în derâdere această problemă", cu toate că, dat fiind faptul că planta se răspândeşte foarte rapid şi este foarte rezistentă, inclusiv Capitala s-ar putea confrunta cu alergii.

"Sper să fie o iniţiativă luată în serios şi apoi şi aplicată, pentru că este vorba de o problemă de sănătate publică. Scopul iniţiativei nu e să amendăm oamenii, ci să conştientizăm cu privire la pericolul reprezentat de această plantă, care este cea mai alergenă! O singură plantă produce un milion de grăuncioare de polen şi până la 30.000 de seminţe. Noi suntem într-o zonă de mare risc, iar de aici va merge sigur şi în zona Capitalei", a mai spus deputatul.

Potrivit actului normativ, proprietarii sau deţinătorii de terenuri vor fi obligaţi periodic, cel puţin o dată pe an la lucrări de întreţinere a lor, respectiv să elimine planta prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări specifice, în caz contrar fiind pasibili la sancţiuni pornind de la avertisment scris cu termen de conformare.

Dacă în varianta iniţială propusă de liberală amenzile erau de la 200 la 1.000 de lei pentru persoanele fizice, şi de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoane juridice, în noul proiect, cuantumul acestora a crescut la 1.500 lei - 10.000 lei pentru persoane fizice şi 10.000 lei - 50.000 lei pentru persoane juridice.

De precizat că în Oradea există hotărâri de Consiliu din 2006 şi din 2009 (HCL 725/2006 şi HCL 429/2009) prin care se prevăd obligaţiile proprietarilor de teren de a şi le întreţine, cu referiri exprese la ambrozie. În caz de neconformare, ambele hotărâri prevăd şi amenzi contravenţionale.