Deputatul PDL Liviu Laza Matiuţă s-a arătat nemulţumit, joi, într-o conferinţă de presă de situaţia de la Spitalul "Nicolae Popovici" din Beiuş. Totuşi, parlamentarul a subliniat faptul că în unitatea spitalicească nu există fonduri nici pentru medicamente.

"Am pregătit o interpelare pe care o voi depune luni la Ministerul Sănătăţii. Pe lângă DN76, şi Spitalul din Beiuş se găseşte într-o situaţie deloc de invidiat. Nu mai au fonduri pentru medicamente şi nici pentru materialele necesare", a declarat Liviu Laza Matiuţă.

PDL-istul a afirmat că a fost informat despre existenţa unui studiu de fezabilitate realizat de conducerea Spitalului "Nicolae Popovici", în care se propune unirea celor două sedii ale unităţii într-unul singur, situat pe strada Română, care ar reduce cheltuielile de funcţionare cu 30%. Pentru asta, însă, au nevoie de fonduri pentru pregătirea sediului. "Ar avea nevoie de mansardarea spitalului şi investiţii la rezerva de apă a Spitalului, dar şi reparaţii capitale la unele secţii", a mai precizat Matiuţă.

Informat de jurnalişti despre faptul că Spitalul din Beiuş a primit chiar în 2012 fonduri europene pentru echiparea Ambulatoriului, Liviu Laza Matiuţă a admis că nu cunoaşte cu exactitate situaţia spitalului, ci doar a fost informat despre acest proiect de către managerul Aurica Boitor. "Nu ştiu unde au fost modernizate, nu se vede. Eu la secţia de Interne am fost şi am văzut", a spus politicianul.

Deputatul PDL a mai afirmat că reprezentanţii spitalului au cerut fonduri Consiliului Local Beiuş, în subordinea căruia se află, însă, degeaba. "Nu-i refuză nimeni, dar numai nu primesc bani", a spus acesta, adăugând că unitatea spitalicească deserveşte aproape 100.000 de locuitori, adică toată Ţara Beiuşului. "Actualul Guvern nu are bani. Pentru drumuri, pentru investiţii, pentru salariile profesorilor, pentru banii elevilor de drum. Cu resursa bugetară ce face?", s-a întrebat acesta.

De precizat este faptul că Spitalul din Beiuş are probleme financiare şi în urma unui proces pierdut de malpraxis, în care a fost găsit vinovat, alături de doi medici, pentru moartea unei tinere de 28 de ani şi obligat, tot alături de cei doi, la plata unor despăgubiri morale în valoare de 145.000 de euro. Deşi fusese declanşată, procedura de executare silită împotriva Spitalului "Nicolae Popovici" a fost suspendată provizoriu în luna noiembrie a anului trecut de Judecătoria Beiuş.

Pe de altă parte, la conferinţa de presă de la sediul PDL Bihor a fost prezent şi primarul comunei Rieni, Ioan Gheorghe Bota, care s-a plâns de faptul că Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă (34/2013) privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente de către Consiliile Locale, care "îi obligă pe primari să iniţieze procedurile pentru concesionarea, respectiv închirierea acestora la 30 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei".

"Din 13 mai aceasta este în vigoare, însă până acum nu au apărut normele metodologice. Ce trebuie să facem noi, primarii?", s-a întrebat acesta, adăugând că nici din partea Prefecturii Bihor nu a primit lămuriri în acest sens. "Trebuia să ne convoace şi să ne explice cum să procedăm fără aceste norme", a spus edilul din Rieni.