Deputatul USR de Bihor, Silviu Dehelean, a depus, joi, un proiect de lege care aspreşte pedepsele pentru faptele de corupţie comise pe perioada stării de urgenţă, în vigoare ca urmare de izbucnirii epidemiei de COVID-19. 

Concret, proiectul prevede majorarea pedepsei cu o pătrime pentru următoarele fapte: luare de mită, darea de mită, traficul de influenţă, cumpărarea de influenţă, delapidarea, abuzul în serviciu, neglijenţă în serviciu, uzurparea funcţiei, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, deturnarea de fonduri şi pentru infracţiunile săvârşite cu intenţie prevăzute de legea 78/2000. 

Potrivit unei informări transmise de biroul de presă al deputatului, Silviu Dehelean consideră că se impun măsuri excepţionale nu doar pentru cetăţeni, ci şi pentru funcţionarii statului care profită de flexibilitatea regulilor şi fură din banii puţini ai statului, destinaţi măsurilor de oprire a răspândirii virusului şi tratării celor infectaţi.

Proiectul lui Dehelean ar completa astfel legea pentru adoptarea ordonanţei de urgenţă privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă. 

"Climatul de incertitudine şi dezordinea specific acestor perioade fac ca vigilenţa cetăţenilor să scadă şi să crească riscul ca unii actori cu funcţii de putere în stat să folosească, în interes propriu, acest context excepţional. Garanţiile împotriva abuzurilor trebuie întărite, pentru a nu se ajunge în situaţia ca unele persoane care săvârşesc fapte penale de corupţie sau de serviciu să beneficieze de pedepse calibrate pentru timpuri normale, deşi faptele lor au fost facilitate tocmai din cauza evenimentelor cu potenţial dramatic care au impus declararea stării de asediu sau a stării de urgenţă", a transmis, prin comunicat, Silviu Dehelean.

Deputatul USR a cerut adoptarea de urgenţă proiectului de lege în comisiile de specialitate şi în plenul Parlamentului.