Un proiect de lege iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD şi asumat de deputatul bihorean Dumitru Gherman ar putea obliga copiii şi nepoţii să le plătească pensii de întreţinere părinţilor, bunicilor şi străbunicilor, dacă aceştia nu se pot gospodări singuri.

Intitulat "Legea recunoştinţei între generaţii", documentul se află acum în dezbatere la Senat. "Copiii majori apţi de muncă sunt obligaţi să-şi întreţină şi să-şi îngrijească părinţii inapţi de muncă, aflaţi în dificultate, necesitând sprijin material", se arată la articolul 7, alin. 2.

Cuantumul pensiei de întreţinere se stabileşte printr-un contract scris de comun acord sau printr-o hotărâre judecătorească. Aceleaşi obligaţii se aplică şi pentru copiii vitregi faţă de părinţii vitregi, respectiv pentru nepoţi faţă de bunici sau străbunici.

"Fapta unei persoane care încalcă cu vinovăţie prevederile legi constituie infracţiune şi se sancţionează conform dispoziţiilor art. 305 din Codul penal", se arată în proiectul de lege. Conform acestui articol, pedepsele vor fi între 3 luni şi 1 an de închisoare, sau amendă.

În expunerea de motive, Gherman arată că vârstnicii sunt afectaţi de migraţia forţei de muncă. "Ne aflăm într-o lume în care normele morale se dovedesc a nu mai fi suficiente pentru a crea obligaţii reciproce între oameni, nici chiar între membrii aceleiaşi familii, dezumanizarea sub influenţa banilor, egoismul şi lupta pentru dobândirea averilor create prin munca părinţilor şi bunicilor, determinându-i pe tineri să uite că au şi obligaţii, nu numai drepturi", a mai susţinut Gherman.

Proiectul a fost semnat de alţi 73 de senatori şi deputaţi PSD şi unul de la minorităţi.