Doctor specialist în infecţioase, deputatul PSD de Bihor Sonia Drăghici a criticat vehement modul în care ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a gestionat cazurile de copii bolnavi cu sindrom hemolitic-uremic în Argeş, unde trei bebeluşi au murit deja.

"Nici acum, ministrul Sănătăţii nu şi-a dat seama de gravitatea situaţiei epidemiologice, de alerta epidemiologică în care trebuie să se afle România şi de comunicarea pe care trebuia să o aibă cu familiile. Mi s-a părut o dovadă de slăbiciune, de lipsă de profesionalism şi de absenţa unor abilităţi manageriale", a declarat Sonia Drăghici, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD Bihor.

Deputatul a precizat că a participat miercuri la audierea ministrului Achimaş-Cadarius din Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, unde a aflat că din 2002 până în prezent au fost depistate în ţară 60 de cazuri de copii internaţi în spital cu sindromul hemolitic-uremic. "În 14 ani am avut un număr relativ mic faţă de situaţia de acum, când dintr-o dată sunt în număr mare. Mortalitatea până acum era de 2,8%, acum este de 30%", a arătat Drăghici.

În plus, deputatul a avertizat că pot apărea şi noi cazuri: "Aceste bacterii se găsesc în intestinele animalelor. Materiile fecale pot câteva luni de zile să transmită bacteria". În acest context, Drăghici a precizat că a discutat cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi cu alţi colegi de partid despre utilitatea unei moţiuni simple de sănătate.

Doctorul-deputat a avut şi veşti bune: Bihorul are capacitatea să pună diagnosticul rapid, dacă în judeţ ar apărea cazuri similare ale bebeluşilor din Argeş. "Laboratorul DSP şi al Spitalului Municipal poate identifica bacteria respectivă. Însă în ultimii 3 ani nu s-au semnalat cazuri în judeţul Bihor", a spus Drăghici.

În schimb, judeţul duce lipsă de resurse când vine vorba de promovarea sănătăţii. "DSP Bihor face asta cu două persoane doar şi un laborator cu resurse insuficiente. Două persoane nu au cum să promoveze sănătatea, iar materialele pentru comunicare sunt insuficiente. Domnule ministru, alocaţi bani pentru promovarea sănătăţii!", a spus social-democrata.

Aceasta a făcut şi câteva recomandări pentru bihoreni, cerându-le să respecte igiena alimentară şi personală. Amintind că materiile fecale umane sau animale pot conţine microbi sau virusuri, Drăghici a făcut un apel ca bihorenii să nu consume apă din surse nesigure, să spele fructele şi legumele înainte de a le consuma, chiar să le fiarbă ori să le gratineze, iar mânuţele copiilor să fie des spălate.