Într-o conferinţă de presă susţinută marţi la sediul UDMR Bihor, deputatul Cseke Attila le-a amintit politicienilor bihoreni că la începutul anului au semnat aşa-numita Declaraţie de la Oradea, prin care şi-au asumat susţinerea regionalizării doar cu condiţia ca urbea de pe Crişul Repede să fie centru regional.

Între timp, la nivel naţional au avut loc dezbateri pe tema regionalizării şi, dacă vicepremierul Liviu Dragnea susţinea permanent că 8 regiuni sunt suficiente pentru România, prim-ministrul Victor Ponta a declarat vinerea trecută că ţara are nevoie de regiuni mai mici, şi deci mai multe, în contextul în care despre Dobrogea şi Bucovina se vehiculează că vor fi, în final, regiuni distincte.

Partium, de ce nu?

Arătând că susţine cele două zone ca regiuni administrative, "pentru că au tradiţie, istorie, cultură unică, criterii geografice", Cseke se întreabă, însă, de ce nu se aplică aceeaşi soluţie şi în Bihor. "Regiunea Bucovina (n.r. - formată parţial din judeţele Suceava şi Botoşani), ca teritoriu nu este mai mare decât un actual judeţ. Noi în Partium, cu 3-4 judeţe, cu cultură şi istorie, cu criteriu geografic foarte clar, pentru că Piatra Craiului ne desparte de Cluj, de ce nu putem?", a spus Cseke.

Parlamentarul a mai spus că, după atâtea luni de dezbateri şi în condiţiile în care Bihorul este primul judeţ din ţară unde reprezentanţii tuturor partidelor s-au pus de comun acord în privinţa regionalizării, i s-ar fi părut logic ca Oradea să fie centrul administrativ al regiunii din care face parte, nu să fie supus oraşului Cluj-Napoca.

Deputatul UDMR a criticat Guvernul şi pentru că face "o regionalizare şi o centralizare mascată", în loc să descentralizeze serviciile publice, dovadă în opinia lui Cseke fiind înfiinţarea direcţiilor regionale de Finanţe. "Vreau să văd o măsură de descentralizare. Dacă Guvernul nu este capabil să facă descentralizare, îi anunţ că UDMR are proiect depus în Parlament cu trecerea a 18 servicii de la Guvern la primării şi consilii judeţene. Îi rog frumos să ia proiectul de lege al UDMR-ului", a declarat Cseke Attila.

Să spună cetăţenii!

În timp ce Guvernul nu anunţă nimic concret în legătură cu regionalizarea României, UDMR a anunţat că va demara referendumuri locale în şase judeţe din ţară, pentru a-i întreba pe cetăţeni din ce regiuni vor să facă parte.

"Este absolut logic ca atunci când faci o reorganizare administrativă să-i întrebi pe oameni", a precizat Cseke. Referendumurile vor fi organizate şi în localităţile cu cetăţeni majoritari români, nu doar în cele în care majoritari sunt etnicii maghiari. Pentru organizarea referendumurilor, UDMR va aduna semnături din partea cetăţenilor, care vor sta la baza hotărârilor de consiliile locale care stabilesc când şi cum vor avea loc referendumurile.