Fosta Secție pentru investigarea infracțiunilor din justiției a fost „o unealtă de intimidare a justiției”, afirmă deputatul USR Bihor Silviu Dehelean.

Pe baza cifrelor ce reflectă activitatea fostei Secții speciale, cum era cunoscută SIIJ, parlamentarul arată că procurorii acesteia hărțuiau magistrații care își luau menirea în serios și, în schimb, a clasat dosarele celor obedienți factorului politic.

„Dovada: instrument de control”

„Acum avem dovada: SIIJ și structura lui Predoiu - instrumente de control asupra magistraților!”, denunță, printr-un comunicat remis presei miercuri, deputatul USR Bihor, afirmând că „fosta Secție pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), o creație a lui Tudorel Toader, a fost o unealtă de intimidare a justiției”.

După ce a inventariat cifre obținute în urma unor interpelări, Dehelean arată că între octombrie 2018 și decembrie 2021 au fost deschise de către SIIJ împotriva magistraților 7.754 de dosare, dintre care doar 7 s-au finalizat cu rechizitorii.

Ulterior, după transformarea SIIJ în secție specială în cadrul Parchetul General, au mai fost înregistrate 2.054 de cauze noi privind magistrații, iar în ultimul an și jumătate, din totalul de 9.808 dosare ce vizau procurori și judecători, doar 2 s-au finalizat cu rechizitorii pentru trimitere în judecată, 4.748 dosare fiind clasate.

„Un fapt îngrijorător care trasează o linie clară: control politic asupra justiției”, concluzionează Dehelean.

Comparație SIIJ - DNA

Pe de altă parte, deputatul USR recurge la o comparație între fosta SIIJ și DNA, arătând că în perioada  2014-2017 procurorii anti-corupție au trimis în judecată 76 de magistrați, din care 22 au fost condamnați definitiv.

„Faceți o comparație: În doar 3 ani DNA a trimis în judecată 76 de magistrați, iar în aceeași perioadă 22 au fost condamnați definitiv și au plecat din profesie. În 5 ani de când funcționează, sub o formă sau alta, o secție specială, doar pentru magistrați, doar 9 dosare au fost trimise în judecată”, subliniază parlamentarul bihorean.

„Pare că (n.r. - procurorii fostei SIIJ) construiesc dosare doar pentru a transmite un mesaj: dacă te aliniezi, dosarul tău dispare. Este greu de crezut că 6.352 de dosare clasate în ultimii cinci ani au avut la bază plângeri vexatorii - adică de hărțuire și neîntemeiate”, afirmă Silviu Dehelean.

„Pacea lui Iohannis”

Potrivit acestuia, procesul început sub Liviu Dragnea și continuat de Cătălin Predoiu și Alina Gorghiu a dus la „deresponsabilizarea totală a magistraților față de actul de justiție și controlul lor politic. (...) Pare că procurorii și judecătorii pot primi mită, pot fi aliați cu infractorii, un singur lucru nu au voie să facă: să-și facă datoria de procurori și judecători în dosarele unor politicieni sau clienți politici”.

Urmarea faptului că fosta SIIJ i-a hărțuit pe magistrații „nealiniați”, dar a ignorat implicarea altor magistrați în infracțiuni și în protejarea infractorilor este, mai spune Dehelean, că „s-a ajuns la cazuri precum cel al judecătoarei de la Tribunalul Suceava care dezvăluia traficanților de droguri din oraș informații despre anchetele DIICOT, inclusiv despre percheziții, sau la cel al judecătoarei de la Tribunalul București care nu poate justifica o avere de peste 6 milioane de euro”.

„Aici ne-a adus pacea lui Iohannis! De aceea a trebuit remaniat Stelian Ion, ministrul USR al Justiției”, a mai afirmat Silviu Dehelean, promițând că partidul său „va lupta în continuare pentru desființarea definitivă a acestui instrument de control în justiție și pentru refacerea competențelor DNA în ceea ce privește magistrații”, deoarece „în final toți avem de pierdut dacă justiția nu este liberă”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!