Aleşii locali au aprobat, miercuri, cu unanimitate de voturi programul de activităţi dedicate Zilei Internaţionale a Copilului. Consilierul UDMR Ritli Ladislau a avut însă o întrebare. "Cred că în material este o eroare. Scrie că la ora 10.30 va fi un spectacol de teatru în limba română, iar de la ora 12 spectacol de teatru şi în paratenză "diferit de primul". Ce ascunde acest element?", a spus acesta.

Răspunsul i-a fost dat de Benyovszki Tunde, directorul adjunct al Administraţiei Imobiliare Oradea, care i-a explicat că municipalitatea a contactat Teatrul Szigligeti, dar şi câteva licee pentru a da o reprezentaţie pe 1 iunie. "Au fost discuţii cu Teatrul de Stat Maghiar să fie un spectacol în limba maghiară, dar ei vor pleca la Timişoara în data respectivă şi vor face invitaţii la directori de şcoli, respectiv liceele Ady Endre, Szacvay Imre şi Lorántffy Zsuzsanna. Încă nu ştim exact cine va fi", a spus Benyovszki.

Chiar şi aşa, Ritli a propus ca în program să apară scris "spectacol de teatru în limba maghiară", propunere care i-a fost respinsă de majoritatea aleşilor locali. "Dacă Teatrul nu poate, dacă şcolile nu pot, va fi un alt spectacol de teatru diferit de primul. E clar că aceasta este intenţia (n.r. să fie un spectacol în limba maghiară). Dumneavoastră aveţi posibilitatea să-i convingeţi să vină şi să dea o reprezentaţie", le-a spus primarul Ilie Bolojan consilierilor UDMR.

La finalul şedinţei ordinare, printre mai multe precizări, edilul a afirmat faptul că va cere Consiliului Judeţean Bihor să nu lase trupa Teatrului Szigligeti să meargă la Timişoara pentru ca aceasta să poată participa la activităţile de 1 iunie. "Am să fac o scrisoare Consiliului Judeţean să reţină Teatrul Szigligeti la Oradea pentru că e nevoie de el pentru tinerii din Oradea. Să nu-i lase să meargă la Timişoara, că au şi ei acolo un teatru maghiar", a spus Ilie Bolojan.

De 1 iunie, copiii orădeni vor putea urmări o paradă cu caleşti, călăreţi, personaje de poveste, personaje Disney şi dansatori, care va porni de la Teatru şi va ajunge la Orăşelul Copiilor. Acolo, micuţii vor putea participa la o serie de concursuri şi privi spectacole cu teatru, muzică şi dans.