Tragedia din Timișoara anului 2019, unde doi copii și un adult au murit după o acțiune de deratizare și dezinsecție în două blocuri, a fost uitată, dar s-ar putea repeta oricând. Mai ales când administratorii asociațiilor de proprietari nu conștientizează că firmele pe care le angajează pentru asta s-ar putea să fie nu doar neprofesioniste, ci de-a dreptul ilegaliste!

În dimineața de 8 mai, o orădeancă locatară a unui bloc de pe strada Alexandru Cazaban s-a trezit cu senzația de sufocare. Fără să știe ce i se întâmplă, a cerut ajutor prin 112, iar o zi întreagă a stat și ea, și copilul ei, la spital. Abia apoi a conștientizat că a fost în pericol de moarte: o firmă fără autorizație a executat o lucrare de deratizare în blocul în care locuiește!

Sperietură zdravănă

„Era cam ora 10, eu și copilul meu dormeam, după ce l-am alăptat, și m-am trezit pentru că simțeam că mă sufoc. Sufăr și de astm bronșic și m-am speriat, l-am sunat pe soțul meu și apoi la 112”, povestește femeia pentru BIHOREANUL.

Când echipajul de Ambulanță a ajuns în apartamentul ei, a conștientizat că un miros înțepător era în toată locuința. „Eu nu am realizat, dar medicul mi-a zis că se simte un miros aparte, atât în apartament, cât și pe casa scării”, mai spune orădeanca.

Pe ușa de intrare din blocul în care locuiește, era un afiș care avertiza locatarii că s-a făcut o dezinsecție și o deratizare. „Vă rugăm să nu atingeți pereți, balustrade, podea sau alte obiecte cu pielea, pe parcursul acestei zile”, era mesajul de pe afiș, care anunța și substanțele chimice folosite, dar nu și rețeta ori doza lor.

De asemenea, locatarii erau avertizați că trebuie să ceară ajutorul medicului de familie dacă bănuiesc o infectare cu soluțiile toxice, dar și că procedura se va relua peste 10-14 zile.

Firmă de curățenie „reprofilată”

Femeia a văzut afișul abia seara, când alături de bebelușul ei, a revenit de la spital, unde toată ziua au primit tratamente perfuzabile. Și-a dat seama că în apartamentul lor au pătruns aceste substanțe toxice. „În baie se simțea cel mai tare mirosul, probabil că au fost vecini care au făcut deratizare și dezinsecție și în apartament, pentru că firma anunța în același afiș că execută asemenea lucrări pentru doar 50 lei”, zice orădeanca.

A contactat-o pe administratoarea asociației de proprietari, ca să-i ceară socoteală, dar fără succes: „N-a vrut să-mi spună nici măcar numele firmei”.

Până la urmă, a aflat că firma cu pricina se numește Adwon Prime, este o societate comercială înregistrată în comuna Sânmartin, cu obiect de activitate în domeniul curățeniei și care, surpriză, n-avea autorizație sanitară pentru activitatea de deratizare și dezinsecție!

Blânda DSP

Pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Bihor este publicată lista firmelor autorizate pentru lucrări de tip DDD, iar SC Adwon Prime SRL nu se numără printre ele. Drept urmare, orădeanca a făcut reclamații la DSP, dar și la Poliție, serviciul Arme și Substanțe Toxice. „Nu mi se pare normal să ne pună viața în pericol orice firmă care crede că poate face deratizări”, explică femeia.

Ancheta demarată de autorități i-a confirmat spusele. DSP Bihor a constatat că Adwon Prime n-are autorizație sanitară pentru DDD, dar a sancționat-o blând, doar cu avertisment, pe motiv că este la prima abatere.

În schimb, firma a fost controlată și de Garda de Mediu, care n-a reacționat la fel de blajin: potrivit comisarului-șef Sever Șerbănescu, miercuri, comisarii de mediu au impus sistarea activității de DDD la această firmă și o vor amenda de 50.000 lei. Totodată, ancheta Poliției Bihor continuă.

Lista firmelor autorizate să execute lucrări DDD în Bihor:

„De unde să știu?”

Întrebată de BIHOREANUL cum a ales o firmă clandestină pentru DDD, administratoarea asociației, Mariana Chivari, spune senină că n-a știut că Adwon Prime n-are dreptul să facă asemenea lucrări.

„Am lucrat cu ei la curățenie, mi-au zis că pot face și deratizare și le-am zis să facă”, susține administratoarea. Nu își reproșează absolut nimic și nici nu crede că ar fi trebuit să ceară firmei să-și demonstreze dreptul de a face asemenea lucrări. „Eu de unde să știu că n-are autorizație? De-acum înainte o să vin la dvs. să verific dacă o firmă are sau nu autorizație”, a pretins Chivari.

Când reporterul i-a spus că aceste informații sunt la un click distanță, pe site-ul DSP Bihor, administratoarea a lăsat-o mai moale: „Voi ști pe viitor”.

Vrea să fie secret

De cealaltă parte, nici administratorul firmei, un cetățean român cu nume străin, Ryan Chrys, nu pare să aibă remușcări. Într-o discuție telefonică cu reporterul, s-a rezumat să spună că firma lui este în curs de autorizare pentru DDD.

Întrebat de ce a executat lucrări dacă nu este încă în legalitate, Ryan Chrys a răspuns sec: „Mă abțin de la comentarii”.

Ulterior, printr-un e-mail, a precizat că această lucrare a fost singura de tip DDD efectuată și că vineri, 26 mai, a deschis un proces privind „deținerea autorizației”, dând de înțeles așadar că a contestat în instanță sancțiunile primite. El a subliniat și că la deratizarea făcută în blocul de pe Cazaban „au fost depuse toate diligențele și măsurile de precauție”.

Administratorul o acuză și pe reclamantă de hărțuire și că ar fi „violat” sediul profesional al societății, motiv pentru care i-a și trimis femeii o notificare prin care îi cere „în mod expres să încetați de îndată orice faptă sau acțiune defăimătoare și denigratoare”, să nu intre în sediul firmei și să adreseze orice nemulțumiri doar asociației de proprietari, deoarece Adwon Prime n-are relație contractuală cu ea.

În final, Ryan Chrys a cerut și ca articolul BIHOREANULUI să nu conțină numele firmei sau al reprezentanților săi, până când procesul deschis vineri va fi soluționat definitiv. Cum ar veni, chiar dacă firma lui s-a „jucat” de-a deratizarea fără acte, punând oameni în pericol, nimeni n-are voie să afle asta...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!