Duminică, în Şuncuiuş, la peştera Ungurul Mare, s-au ţinut, în premieră, tururi ghidate despre modul de viaţă al celor mai vechi locuitori din munţii Pădurea Craiului. Arheologul Călin Ghemiş le-a fost ghid curioşilor, care au mers în număr foarte mare, chiar neaşteptat pentru organizatorii de la Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă.

Pentru că evenimentul a fost de mare succes, CAPDD a decis să le mai ofere bihorenilor o şansă să cunoască lumea preistorică din cavernele bihorene.

"Cei care au ratat inedita întâlnire mai au o singură ocazie. În drum spre Roşia, unde va avea loc festivalul "Straiţa plină", sau având ca unic obiectiv peştera, iubitorii naturii şi pasionaţii de istorie sunt invitaţi să ia parte la evenimentul: "Descoperă altfel peştera Meziad"", se arată în invitaţia CAPDD.

De la orele 11 şi 12, arheologul Călin Ghemiş va ghida turiştii în peşteră, explicându-le participanţilor de ce s-au mutat strămoşii noştri în peşteri şi ce condiţii de locuire le ofereau acestea. Preţul biletelor este cel obişnuit: 20 de lei pentru un adult şi 15 lei pentru un copil.

În aceeaşi zi, tot la peştera Meziad, va fi inaugurat "situl arheologic miniatural" în care, beneficiind de instrumentarul specific, copiii pot descoperi reproduceri ale unor obiecte antice găsite în peşteri bihorene.

Trei panouri, amplasate deja la intrare, parte a proiectului "Pădurea Craiului, casă pentru oameni din cele mai vechi timpuri", întregesc bagajul de informaţii puse la dispoziţia turiştilor. Panourile vorbesc despre felul în care, de-a lungul veacurilor, oamenii au folosit peştera drept locuinţă, loc de cult sau adăpost.

Activităţile sunt realizate în cadrul proiectului "Pădurea Craiului, casă pentru oameni din cele mai vechi timpuri", finanţat prin programul "Spaţii verzi", susţinut de MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat.