În această vară, asociaţia Ecotop le va arăta elevilor bihoreni bogăţiile naturale din zona Tomnatec-Zece Hotare, aflată pe teritoriul ariei protejate Pădurea Craiului.

Cu bani de la Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, Ecotop vrea să promoveze zona ca o destinaţie de ecoturism, împărtăşind astfel scopul pe care şi o altă organizaţie ecologistă, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, de altfel custodele sitului, l-a declarat.

Intitulat "Descoperă Pădurea Craiului de lângă tine", proiectul Ecotop se va derula în parteneriat cu Liceului Tehnologic nr. 1 Şuncuiuş. Elevii acestei şcoli vor participa la concursuri de dezbateri cu tematică principală capitalul natural al Munţilor Pădurea Craiului, iar alături de colegii de la alte şcoli din zonă la un concurs de cunoştinţe generale pe teme de mediu. De asemenea, la şcoala din Zece Hotare, Ecotop va organiza un cerc al micilor observatori ai naturii. Aceeaşi organizaţie va duce 20 de elevi şi 3 profesori din Şuncuiuş în excursie la Roşia şi Meziad.

Preşedintele Ecotop, George Togor, a precizat, vineri, într-o conferinţă de presă, că, pe lângă activităţile educative, proiectul are şi două acţiuni menite să promoveze potenţialul turistic al zonei. Astfel, ecologiştii vor amenaja o potecă ce va lega balta cunoscută sub numele "La Cârnaţu" din fosta lentilă de exploatare a bauxitei de şcoala gimnazială din Zece Hotare, Vârful Runc şi platoul Cărmăzan. "Pe poteca tematică vor fi amplasate 8 panour informative, gândite astfel încât să faciliteze activităţiile de descoperire şi cunoaştere a diversităţii biologice şi geomorfologice din platoul Tomnatec-Zece Hotare", a spus Togor.

Totodată, Ecotop va realiza un film scurt de prezentare a câmpului de doline din acelaşi areal. Valoarea proiectului este de 32.764 de lei, din care finanţatorul contribuie cu 19.970 de lei.

La mulţi ani, Ecotop!

În aceeaşi conferinţă de presă, reprezentanţii asociaţiei au precizat că Ecotop sărbătoreşte în acest an 25 de ani de existenţă, fiind astfel cea mai veche organizaţie ecologistă din Bihor, chiar dacă nu mai este foarte vizibilă. "În ultimii cinci ani ne-am axat mai mult pe activităţi educative", a precizat vicepreşedinta Eleonora Mircescu.

Anul trecut, asociaţia a fost partener şi într-un proiect POSDRU, "Social Economy 4 All", în cadrul căruia în Bihor a fost înfiinţată o cooperativă socială cu activitate în amenajări de spaţii verzi. Conform reprezentantului cooperativei Dianthus, Aldo Quai, firma are acum 8 angajaţi, dintre care cinci sunt bihoreni din mediul rural, romi sau persoane cu diferite dizabilităţi. "Toţi cinci au beneficiat de cursuri de formare profesională de specialist în muncitor peisagist floricultor", a precizat Quai, în aceeaşi conferinţă de presă.

În perioada următoare, Ecotop se va înscrie în concursurile Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului pentru atribuirea custodiei a două arii protejate din Bihor, Betfia şi Săcueni. "Credem că putem să contribuim la bunul mers al acestor situri", a mai spus George Togor.