O fortificaţie uriaşă, care se întinde pe 90 de hectare şi care a fost construită cu 3.400 de ani în urmă, adică în Epoca Bronzului, a fost descoperită în judeţul Arad, lângă oraşul Sântana.

Potrivit hotnews.ro, Cetatea Veche, cum a fost denumită de arheologi, a fost descoperită încă din 2009, dar abia acum o echipă de arheologi germani şi români au depistat adevărata ei dimensiune şi importanţă. Cercetările sunt coordonate de Rüdiger Krause, profesor la Universitatea Goethe din Frankfurt, şi Florin Gogâltan, de la Institutul de Arheologie şi Istorie a Artei din Cluj-Napoca.

Cei doi specialişti spun că Cetatea din Sântana a fost ridicată în secolul XIV înainte de Hristos. "Ne-am propus să facem cercetări la Sântana pentru o perioadă de trei ani de zile. Lucrările arheologice beneficiază de finanţare din partea landului Hesse, din Germania", a explicat Krause pentru aradon.ro. Arheologii vor să afle mai ales de ce a fost construită fortificaţia.

"Troia avea o suprafaţă de 29 de hectare, Cetatea de la Sântana are nu mai puţin de 89 de hectare. Clădirile din Troia au fost realizate din piatră. La Sântana, construcţiile au fost realizate din lut şi lemn, semn că civilizaţia era mai dezvoltată şi se adapta la materialele de construcţie de care dispunea. Cetatea de la Sântana a fost împrejmuită cu şanţuri de apărare adânci de peste patru metri, dar şi cu valuri de pământ de peste 20 de metri. Ne aflăm în faţa uneia dintre cele mai mari şi impunătoare cetăţi din Europa", a declarat Florin Gogâltan, pentru sursa citată.

Echipele de arheologi au făcut săpături în sit, dar au reuşit să descopere doar o mică parte din uriaşa cetate de la Sântana. În schimb, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generaţie, au fost efectuate măsurători magneometrice, cu ajutorul cărora a fost "desenată" cetatea.

"Am cercetat aproximativ 55 de hectare din cele aproape 90. Şi, în urma măsurătorilor, am descoperit rezultate care ne sperie: un palat uriaş, cu lungimea de 100 de metri şi lăţimea de 40 de metri. Vrem să continuăm săpăturile şi, pe cât posibil, vrem să facem această cetate să fie măreaţă, la fel cum a fost în urmă cu peste 3.000 de ani. Pentru că trebuie precizat faptul că, la vremea respectivă, cetatea de la Sântana era o capitală a Europei", a mai declarat profesorul Gogâltan.

Cercetările făcute până acum mai arată că monumentul s-a păstrat foarte bine.