Una din cele mai importante arii protejate de pe teritoriul Bihorului, Parcul Natural Apuseni, își dezvăluie câteva dintre secrete într-o colecție de filme documentare cu întinderi de la cinci la 20 de minute.

Videoclipurile, realizate în cadrul unui proiect european al Administrației Parcului Natural Apuseni, dezvăluie informații despre habitatele și speciile din aria ocrotită, dar și imagini rare și spectaculoase.

De pildă, filmul despre peșteri prezintă lumea subterană a Apusenilor, cu detalii despre ghețarul de la Scărișoara, unde se „ascund” 130.000 metri cubi de gheață subterană, ori despre platoul carstic Lumea Pierdută.

De asemenea, a fost filmat năvalnicul râu subteran din Cetățile Ponorului, care creează cascade și lacuri impresionante, ori rezervația științifică din Peștera Urșilor, unde accesul este permis doar în scopuri științifice, așadar oamenii de rând nu au cum ajunge.

Fiecare din cele 15 filmulețe are o tematică anume: o prezentare generală a parcului, nevertebratele, amfibienii și reptilele, speciile de pești, păsările răpitoare, speciile de ciocănitori, paseriforme, chiroptere, mamifere mari, plante, habitate de păduri, habitate montane, habitate de pajiști, habitate umede și peșteri.

„Filmele documentare au fost realizate în cadrul unui proiect european și rolul lor a fost de popularizare a valorilor din Parcul Natural Apuseni și din ariile protejate pe care le administrăm. Oricât și oricum le-am vorbi oamenilor despre biodiversitatea din parc și valorile de acolo, astfel de filme stârnesc mai multe reacții. Feed-back-ul cel mai bun l-am avut de la cei din comunitățile locale, care uitându-se la imagini, au devenit foarte mândri de ce au acolo”, a explicat pentru BIHOREANUL directorul APNA, Alin Moș.

Toate videoclipurile au fost postate pe canalul de YouTube al Parcului Natural Apuseni și pot fi folosite ca materiale didactice de către doritori.

Ele au fost realizate în cadrul unui proiect finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare în valoare de 22,5 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!