Ca turiştii să înveţe că Pădurea Craiului a fost locuită încă din epoca preistorică, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor a pregătit un proiect dedicat valorilor arheologice şi paleontologice din două peşteri din judeţ, Meziad şi Ungurul Mare.

Intitulat "Pădurea Craiului, casă pentru oameni din cele mai vechi timpuri", proiectul va cuprinde câteva activităţi inedite, care vor completa strategia ONG-ului de a promova aria protejată ca o destinaţie de ecoturism.

"Unul din elementele esenţiale pe care Pădurea Craiului le are de povestit vizitatorilor se referă la locuirea peşterilor de către oamenii preistorici. Încercăm să aducem în atenţia publicului vizitator peşteri de referinţă din Pădurea Craiului, Meziad şi Ungurul Mare, ambele amenajate pentru turism, şi locuri în care s-au descoperit o mulţime de artefacte, descoperiri arheologice, dar şi paleontologice care contribuie la patrimoniul cultural al zonei", a declarat preşedintele CAPDD Bihor, Paul Iacobaş.

Concret, turiştii care vor trece prin cele două peşteri vor înţelege mai bine cum trăiau oamenii preistorici, dar şi că peşterile erau folosite nu doar ca locuinţe, ci şi ca un loc sacru, de rugăciune.

Toate aceste informaţii vor fi prezentate prin panouri informative anume realizate, dar şi în cadrul unor tururi ghidate tematice, care vor fi ţinute de Zilele Peşterilor, eveniment pe care CAPDD Bihor îl va organiza la sfârşitul verii.

Vizitele vor fi făcute cu ajutorul a doi specialişti de la Muzeul Ţării Crişurilor, arheologul Călin Ghemiş şi paleontologul Erika Posmoşanu.

În plus, în peştera Meziad, va fi realizat un mulaj după scheletul ursului de cavernă, copii ale unor picturi rupestre şi un mic spaţiu muzeal.

De asemenea, ambele peşteri vor avea locuri de joacă denumite "Micul arheolog-paleontolog", unde copiii vor putea să "descopere" fragmente de vase sau oase din epoca preistorică.

Proiectul CAPDD Bihor are şi o componentă educaţională. Elevi din cele două comune (Şuncuiuş şi Meziad) vor vizita peşterile, vor participa la concursuri de descoperit comori şi, astfel, vor învăţa ce locuri încărcate de istorie au aproape de casele lor.

Proiectul CAPDD are o valoare de 24.950 lei, din care 19.950 lei vor fi plătiţi de MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat, iar perioada de implementare este 15 aprilie – 14 septembrie.