Prima lună de monitorizare atentă a deşeurilor reciclabile scoate la iveală rezultate care nu pun orădenii într-o lumină prea bună: doar o mică parte din ei respectă cu adevărat colectarea selectivă a deşeurilor, adică aruncă în sacii galbeni ori în containerele cu capac de aceeaşi culoare exclusiv deşeuri ce pot fi reciclate.

Toţi cei care o fac vor primi, în următoarea perioadă, o scrisoare de felicitare pentru eco-atitudinea lor, semnată de primarul Ilie Bolojan. Ceilalţi vor afla de la edil că mai au de învăţat...

Deşeuri la tabel

În cadrul unei ample campanii de conştientizare derulate de Primăria Oradea, operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service şi firma care administrează staţia de sortare a deşeurilor din Oradea, Eco Bihor, de la jumătatea lunii martie deşeurile reciclabile ale orădenilor sunt atent monitorizate. La fiecare golire a containerelor cu capac galben de la blocuri ori a sacilor galbeni scoşi în stradă de orădenii care stau la case, muncitorii celor două societăţi notează într-un centralizator în ce procent deşeurile reciclabile sunt amestecate cu cele menajere.

Scopul acestei monitorizări este conturarea unei imagini detaliate asupra modului în care se desfăşoară colectarea selectivă în oraş, atât pentru autorităţi şi firmele implicate, cât şi pentru orădeni.

Prea puţini conştiincioşi

Prima lună de monitorizare a deşeurilor a scos la iveală că un număr prea mic de orădeni colectează selectiv ca la carte, adică fără să amestece deşeurile. Mai precis, aproximativ 12% din orădeni respectă acest sistem. Toţi aceştia vor primi, în zilele următoare, o scrisoare de felicitare de la primarul Ilie Bolojan. În schimb, orădenii în ai căror saci galbeni ori containere s-au regăsit deşeuri amestecate vor primi o scrisoare prin care li se va recomanda să acorde mai multă atenţie acestui sistem.

În plus, de câteva zile, muncitorii celor două societăţi au început să monitorizeze şi deşeurile menajere aruncate de orădeni, pentru a vedea dacă printre acestea se regăsesc şi PET-uri, cartoane, hârtii, metale ori sticle. Rezultatele acestei monitorizări le vor fi transmise orădenilor peste o lună, într-o a treia scrisoare pe care o vor primi de la primarul Ilie Bolojan. Care mizează că vorba bună îi va convinge pe orădeni...