Prefectul Gavrilă Ghilea a declarat săptămâna trecută că la firma Prodaliment, din Salonta a existat riscul declanşării unei explozii care ar fi afectat zona din jurul fostului abator.
Firma, aflată în lichidare, avea datorii de 100.000 de lei la Electrica, societate care nu mai dorea să alimenteze instalaţiile de răcire pe bază de amoniac. "Dacă timp de 8 ore nu s-ar fi furnizat curent, exista pericolul exploziei şi eliberării amoniacului din instalaţie în atmosferă, ceea ce pe o rază de 850 metri ar fi acţionat letal", a explicat Ghilea.

Pentru a preveni acest risc, prefectul a dispus continuarea furnizării de electricitate pentru funcţionarea instalaţiei de frig şi monitorizarea situaţiei de către Agenţia pentru Protecţia Mediului APM.

Potrivit unui comunicat al APM, care a efectuat un control la Prodaliment, majoritatea deşeurilor animaliere din cele două camere frigorifice au fost eliminate. "Au fost eliminate din cele două camere frigorifice 27 de tone de deşeuri animaliere. Au mai rămas 4-5 tone de deşeuri, care vor fi eliminate şi ele", se arată în comunicatul dat publicităţii joi de APM.

De asemenea, inspectorii de mediu au descoperit că staţia frigorifică pe bază de amoniac este supravegheată de personal. Chiar dacă "prin supravegherea continuă a instalaţiei de frig se asigură condiţiile necesare pentru siguranţa acesteia", APM a dispus golirea instalaţiei de amoniac, se mai arată în comunicatul de presă.

În urma controlului, inspectorii de mediu au dispus eliminarea totală a resturilor animaliere, evacuarea celor 3 metri cubi de deşeuri ambalate găsite în curtea fostului abator, precum şi vidanjarea decantorului de preluare a apelor uzate de la secţia de preparare, decantor care era încărcat cu reziduri.