Echipe de control formate din reprezentanţi ai Poliţiei Locale, Primăriei, RER Vest şi Eco Bihor bat oraşul în zilele de colectare şi verifică pubelele maro ale orădenilor de la case şi ale persoanelor juridice, pentru a vedea dacă deşeurile biodegradabile sunt "curate".

Acţiunea a început de mai bine de o lună şi mulţi dintre orădenii care s-au trezit cu pubelele negolite şi cu autocolantul pentru deşeuri neconforme au fost nevoiţi să înveţe cum se colectează corect, ca să poată preda deşeurile, ori să le golească în pubela neagră.

Mulţi simt în propriul buzunar ce înseamnă să nu te conformezi: au primit amenzi cuprinse între 300 şi 500 lei pentru amestecarea deşeurilor. Firmele prinse că nu au respectat regulile colectării separate au fost sancţionate cu sume între 1.000 şi 1.500 lei.

Clienţii RER Vest pot pune în pubela maro destinată colectării deşeurilor biodegradabile numai resturi de legume şi fructe, proaspete sau gătite, pâine şi cereale sau derivate, cum ar fi ovăz, orez, paste fierte/nefierte, coji de ouă, coji de nucă, iarbă cosită, rămurele mărunţite, cenuşă doar de la lemne, şerveţele murdare, însă nu cu grăsimi sau substanţe chimice. Deşeurile trebuie aruncate fără saci de plastic.

Nu au ce căuta în pubela maro deşeuri reciclabile, cum ar fi plastic, metal, hârtie şi carton sau deşeuri reziduale. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!