Aşa cum arătam şi într-un articol de săptămânile trecute, Guvernul a propus, prin proiectul Legii micii reforme abrogarea recursului cu privire la contravenţii. Tot atunci arătam că soluţionarea irevocabilă pe plan local (la nivel de judecătorie) a unor asemenea procese nu va face altceva decât să crească neîncrederea cetăţeanului în actul de justiţie, atât timp cât însăşi "pâinea" unui cetăţean sau a unei firme va sta exclusiv în mâna unui singur judecător.

Între timp, proiectul a fost votat de Senat, urmând ca votul decisiv să fie dat de Camera Deputaţilor. Pentru senatori nu a contat avizul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii în care s-a arătat că "multe texte legale prevăd sancţiuni complementare cu consecinţe semnificative care merg de la confiscarea unor bunuri până la suspendarea activităţii unor societăţi comerciale.

Mai mult, soluţionarea plângerilor contravenţionale împotriva proceselor-verbale încheiate în aceste domenii enunţate ridică probleme de drept complexe". De asemenea CSM a arătat că soluţia adoptată pune în discuţie caracterul echitabil al procesului şi poate conduce la condamnarea României pentru încălcarea art. 6 din CEDO cu atât mai mult cu cât o mare parte a soluţiilor pronunţate în judecarea plângerilor la procesele verbale de constatare a contravenţiilor sunt schimbate în recurs.

Răspunderea pentru aceste greşeli nu aparţine însă parlamentarilor care votează cu ochii închişi proiectele Guvernului ci acelora care elaborează astfel de proiecte. În esenţă, proiectul de lege nu are la bază un studiu temeinic fiind o încercare disperată de a reduce numărul proceselor de pe rolul instanţelor de judecată care va produce în concret consecinţe ce nu vor avea ca efect îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie şi nu corespund nevoii societăţii româneşti actuale.

În măsura în care nu se va face o diferenţiere între gravitatea sancţiunii diferitelor contravenţii (în cazul contravenţiilor minore desfiinţarea recursului este necesară), va urma o serie de plângeri la CEDO, iar peste câţiva ani n-ar fi deloc de mirare să asistăm la un şir de condamnări ale statului român pentru nerespectarea dreptului la un proces echitabil.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476