Patronii bihoreni nu ştiu sau nu vor să ia bani de la stat. Deşi statul le dă subvenţii dacă angajează ucenici ori stagiari, niciun patron bihorean n-a raportat anul acesta un astfel de angajat. Dacă legea stagiaturii, 335/2013, este în vigoare doar din acest an, cea a uceniciei, 279/2005, este actualizată din 2011. Totuşi, atât ucenicii, cât şi stagiarii lipsesc cu desăvârşire.

"Sunt carenţe în apetitul angajatorilor de a accesa măsuri active", a constatat directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Conform legislaţiei, ucenic poate fi orice tânăr care are între 16 şi 25 de ani şi nu are o calificare, dar îşi doreşte una. Contractul de ucenicie poate fi încheiat pe minim 12 luni şi maxim 3 ani, timp în care angajatorul primeşte lunar o subvenţie de 300 lei, un soi de răsplată pentru pregătirea teoretică şi practică a ucenicului. "Angajatorul va desemna un coordonator de ucenicie şi va asigura şi evaluarea ucenicului", a precizat Békési.

De cealaltă parte, contractul de stagiatură îi vizează exclusiv pe absolvenţii de studii superioare, indiferent de anul în care au absolvit, dar care nu trebuie să fi lucrat nici o zi în domeniul ori pe funcţia pe care ajung stagiari. Altfel spus, calificaţi, dar fără experienţă în domeniu. Şi pentru aceştia angajatorii trebuie să încheie un contract distinct, pentru o perioadă de şase luni, şi să le asigure un mentor. Subvenţia în cazul stagiarilor este tot de 300 de lei.

Procedura de obţinere a subvenţiilor este identică şi, asigură directorul AJOFM, deloc complicată: angajatorii trebuie doar să vină la Agenţie cu câteva documente, precum contractul de muncă şi actele de studii ale angajatului. Totuşi, anul acesta nici măcar un patron bihorean nu a solicitat subvenţia pentru ucenici ori pe cea pentru stagiari. Mai mult, de la apariţia Legii uceniciei în 2005, în Bihor au existat doar zece ucenici!

"Poate că este o frică a angajatorilor, pentru că au obligaţia de a desemna coordonatori sau mentori. Dar tranziţia de la şcoală la muncă poate fi realizată cel mai bine de unităţile angajatoare, mai ales că sistemul educaţional nu este capabil să livreze direct profesioniştii doriţi de angajatori. Nu spun că din aceste subvenţii vor face profit, dar le vin în ajutor", a declarat Békési Csaba. Anul viitor, directorul AJOFM Bihor vrea să convingă cel puţin 10 patroni bihoreni să încheie contracte de ucenicie ori stagiatură.

Békési îşi mai doreşte ca în 2015 instituţia pe care o conduce să pună un accent deosebit pe cursurile de calificare profesională, stabilindu-şi un target de 1.217 cursanţi în 56 de cursuri din domenii diferite.

Tot în 2015 directorul AJOFM Bihor vrea să organizeze mai multe burse generale ale locurilor de muncă în afara Oradiei. Anul acesta, în premieră, Agenţia a organizat trei astfel de evenimente, în Aleşd, Beiuş şi Salonta, care au fost vizitate de aproape o mie de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi în urma cărora aproximativ 260 de bihoreni au şi fost selectaţi pentru interviuri.

"Mi-aş dori chiar o caravană AJOFM Bihor în judeţ, să ducem informaţiile în toate comunele şi satele", a precizat Békési, după ce a constatat că mulţi bihoreni nici nu ştiu de posibilităţile de angajare pe care le au.