În data de 23 octombrie 2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre extrem de importantă în materia asigurărilor RCA, hotărâre ce va fi obligatorie pentru toate instanţele după motivarea şi publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Este notoriu că în România asigurătorii RCA invocă diverse motive pentru a refuza, întârzia sau diminua despăgubirile pe care trebuie să le achite în urma accidentelor comise de asiguraţi, indiferent dacă vorbim doar de daune materiale sau de despăgubiri pentru vătămări corporale sau chiar decese.

Acest lucru s-a întâmplat pentru că, deşi legislaţia noastră este aliniată la normele dreptului Uniunii Europene încă de la momentul aderării, instanţele noastre naţionale, în marea lor majoritate, au interpretat trunchiat prevederile energice ale legislaţiei care sancţionează asigurătorul pentru abuzuri şi inactivitate.

Mai concret, deşi legislaţia noastră, care transpune o Directivă europeană, prevede că asigurătorii sunt obligaţi să plătească penalităţi enorme (0,2% pe zi de întârziere) dacă nu îşi fac treaba, instanţele ignorau aceste prevederi şi obligau la penalităţi doar dacă asigurătorii nu executau hotărârea finală.

Cum în ultimii ani practica judiciară a dat semne vizibile de schimbare, în 23 octombrie, după mai multe termene, repuneri pe rol şi dezbateri profunde, Instanţa Supremă a stabilit, cu titlu obligatoriu, că asigurătorii sunt obligaţi să plătească 0,2% pe zi de întârziere dacă, în 30 de zile de la notificarea de către partea vătămată, nu fac o ofertă justificată sau nu refuză, justificat, plata.

În concret, după ce efectele acestei decizii se vor resimţi în practică, sunt convins că niciun asigurător nu va trata cu indiferenţă cererile asiguraţilor, ci, la fel ca în celelalte state europene, se vor grăbi să vină cu oferte cât mai apropiate de practica instanţelor, pentru a nu plăti penalităţi. 

De asemenea, sunt convins că niciun asigurător nu va mai refuza oferta de despăgubire cu menţiunea că vinovăţia se stabileşte în instanţă şi, pe cale de consecinţă, majoritatea dosarelor se vor finaliza amiabil, degrevând instanţele de judecată şi aşa aglomerate. Iată că, la 16 ani de la aderare, România îşi aliniază şi practica în materie de RCA la cerinţele blocului comunitar. 

Deşi suma de 0,2% pe zi ar putea părea mică, un calcul simplu ne arată că vorbim în realitate de o dobândă de 73% pe an, dobândă la care nici măcar "Guvernu’ lu’ Marcel" nu visează. Mai concret, dacă asigurătorul nu îi face o ofertă corespunzătoare, persoana se judecă trei ani şi primeşte 10.000 euro despăgubiri, la final asigurătorul poate fi obligat la penalităţi de 21.900 euro, pentru cei 10.000 euro neofertaţi şi plătiţi la timp.

Urmează, aşadar, vremuri interesante...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!