Csuzi Istvan părăseşte societatea de transport public din Oradea, pe care a condus-o mai bine de opt ani, după ce a primit postul de director al companiei de transport din Abu Dhabi, unde va manageria rutele a circa 600 de autobuze.

Anunţul a fost făcut, vineri dimineaţă, într-o conferinţă de presă ţinută, în mod neobişnuit la restaurantul Queens, alături de primarul Ilie Bolojan, care i-a mulţumit pentru îmbunătăţirea sistemului de transport din oraş şi a anunţat că OTL va fi condusă, ca interimar, de directorul tehnic Viorel Mircea Pop.

Ofertă de nerefuzat

Csuzi se va muta, în luna aprilie, în Emiratele Arabe Unite alături de soţie. "Câteodată munca dă şi roade. Dau o veste care pe unii o să-i şocheze, pe alţii o să-i bucure. Începând din 1 mai sunt director general în Abu Dhabi. Am primit o ofertă pe care nu ştiu dacă un om normal poate să o refuze…", a anunţat Csuzi Istvan.

El a explicat că a devenit cunoscut la nivel internaţional şi ca vicepreşedinte al Organizaţiei Mondiale a Transportatorilor Publici, funcţie pe care o deţine din 2013, dar şi-a şi publicat CV-ul încă de anul trecut, gândindu-se că primarul Ilie Bolojan îi va cere demisia după ce nu a mai făcut o alianţă în Consiliul Local cu UDMR. Csuzi a precizat, însă, că acest lucru nu s-a întâmplat şi nici nu i-a fost sugerat.

"Sincer, după alegerile de anul trecut am zis că ar fi momentul să schimb jobul. Am trimis în 2, 3 locuri unde mi s-a spus că sunt over-qualified, adică prea bun. La finalul lunii februarie am fost contactat de o companie dacă sunt interesat în continuare de un job. Le-am spus că nu sunt, dar am vrut să văd despre ce e vorba…", a povestit el.

Directorul OTL a spus că a luat propunerea ca pe o provocare. "Am fost emoţionat şi în şedinţa de operativ când am anunţat decizia, şi sunt şi astăzi. E greu să pleci de unde ţi-a plăcut, unde ai colegi excepţionali, unde te-ai simţit folositor. Asta e o decizie pe care, dacă nu o luam, poate toată viaţa mea mi-o reproşam…", a spus el.

Provocare de 1,5 miliarde

Concret, Csuzi va fi director general al companiei City Transport, care coordonează transportul public din Abu Dhabi (2,7 milioane locuitori), zona metropolitană a acestuia şi din oraşul Al-Ain. City Transport este parte a Emirates National Group, societatea responsabilă pentru transportul aerian, maritim şi terestru de marfă şi de persoane din Abu Dhabi.

Ex-directorul general al City Transport este Jose Costa, din Portugalia, care s-a retras însă. Între provocările care îi vor reveni lui Csuzi se numără introducerea unui sistem de tramvaie în Abu Dhabi şi optimizarea transportului public cu autobuze, compania având un parc de 600 de autobuze, dar întârzieri destul de mari şi din cauza infrastructurii.

"La ei banii nu sunt o problemă. Eu cu domnul primar ne certam pe cât poate fi investit în linia de tramvai, 10 sau 12 milioane de euro. Proiectul lor de introducere a tramvaiului are un buget de 1,5 miliarde de dolari", a spus Csuzi.

Despre activitatea lui la OTL, Csuzi spune că s-a bucurat să dezvolte sistemul public de transport din Oradea, despre care spune că este "la nivel internaţional". "Nu vreau să folosesc cuvinte grele, dar cred că las ceva în urma mea. Îi mulţumesc domnului primar pentru sprijinul acordat în aceşti ani. Împreună cred că am demonstrat că nu doar politic se poate conduce, ci şi pe tehnocraţie, pe profesionalism", a spus acesta.

Dispute cu primarul  

Prezent la conferinţa de presă, Ilie Bolojan i-a mulţumit şi el lui Csuzi pentru colaborare şi pentru munca lui la societatea de transport a oraşului.

"În aceşti opt ani am avut dispute în permanenţă. Acestea au fost pentru ca serviciile noastre să se îmbunătăţească. Vreau să-i mulţumesc pentru că am avut o colaborare corectă şi, orice s-ar spune, s-a văzut în mod cert un progres în serviciile publice de transport, de la dotări la extinderea liniilor de transport, o infrastructură suficient de bună şi management al personalului", spus edilul. Din 2008, cifra de afaceri a OTL a crescut de la 40 milioane lei la 55 milioane lei, numărul angajaţilor a scăzut, iar parcul auto, în special cel de autobuze, s-a modernizat.

Totodată, Bolojan l-a felicitat pentru jobul primit, zicând că asta dovedeşte că profesioniştii buni din sistemul public din România pot să facă "performanţă la nivel global".

În locul lui Csuzi, conducerea OTL va fi asigurată în perioada următoare de Viorel Mircea Pop, directorul tehnic al societăţii, care va fi interimar. În lunile următoare, va fi votat un nou consiliu de administraţie şi, apoi, selectat un nou manager al societăţii.