Una dintre condiţiile esenţiale ale oricărui stat de drept este controlul legalităţii actelor administraţiei publice, respectiv posibilitatea cetăţeanului de a obţine în instanţă anularea actelor administrative nelegale. Practic orice cetăţean are posibilitatea de a solicita şi obţine anularea actelor emise de organele statului, indiferent dacă aceste acte au caracter normativ sau individual.

Astfel, potrivit Legii nr. 554/2004, legea contenciosului administrativ, orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim şi repararea pagubei ce i-a fost cauzată.

Nu pot fi atacate în acest fel legile, actele cu caracter militar şi actele cu caracter politic care privesc raporturile autorităţilor statului cu Parlamentul. Înainte de a se adresa tribunalului, care este instanţa competentă, persoana nemulţumită trebuie să se adreseze cu o cerere autorităţii care a emis actul nelegal.

Reţineţi!

Numai după primirea răspunsului la această cerere sau după trecerea a 30 de zile de la înregistrarea cererii, persoana nemulţumită se poate adresa instanţei, această procedură fiind obligatorie. Dacă nu se parcurge această procedură prealabilă, judecătorul va respinge cererea fără a mai analiza dacă reclamantul are sau nu dreptate.

Atenţie!

Atacarea unui act administrativ nu conduce automat la suspendarea lui - mai precis actul va produce efecte până la anularea lui de către instanţă - totuşi, reclamantul poate cere instanţei să dispună, când sunt întrunite anumite condiţii legale şi suspendarea actului până la soluţionarea procesului. Suspendarea automată a unui act administrativ se produce doar în situaţia în care prefectul atacă în contencios o hotărâre a unui consiliu local, situaţie în care această hotărâre nu va putea produce efecte juridice până la soluţionarea litigiului - un exemplu în acest sens taxa pe vânzarea de alcool aprobată de Consiliul Local Oradea şi atacată în instanţă de Prefectul Judeţului Bihor.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476